Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ako 105 ročná prekonala koronavírus. Medzi jej tipmi pre dlhý život je aj jeden originálny na každé ráno
Zdielať na

Ako 105 ročná prekonala koronavírus. Medzi jej tipmi pre dlhý život je aj jeden originálny na každé ráno

Archívna reportáž: Epidemiologická situácia v Európe

NEW JERSEY / Pani DeClercková, najstaršia obyvateľka ošetrovateľského domu v South Jersey, sa podľa pracovníka Michaela Neimana dozvedela, že sa vírusom infikovala v deň svojich 105. narodenín 25. januára, deň po tom, čo dostala druhú dávku vakcíny Pfizer-BioNTech.

Na otázku receptu dlhovekosti Lucia DeClercková odpovedala pohotovo: "Modlitba, modlitba, modlitba. A, samozrejme, žiadne nezdravé jedlo."

Ako napísal denník The New York Times DeClercková prežila koronavírus. Vysvetľuje si to jej každodenným ranným rituálom. Každé ráno zjedla 9 ginom nasiaknutých hrozienok. "Naplňte nádobu," vysvetlila postup. "Deväť hrozienok do nej ponorte a na deviaty deň môžete jesť," dokončila jednoduchý recept na každé ráno. Jej deti a vnuci si spomínajú na tento rituál ako na jeden z milých životných návykov pani DeClerckovej, ako je pitie šťavy z aloe priamo z nádoby a čistenie zubov sódou bikarbónou. Aj to fungovalo. Do 99 rokov nemala kazy, povedali príbuzní. Vnuci sa jej často so smiechom pýtali: "Babi, čo to robíš? Si blázon, “ povedala jej 53-ročná vnučka Shawn Laws O’Neil z Los Angeles. "Teraz sa ona môže smiať nám," myslí si vnučka. Jej babka porazila všetko, čo jej prišlo do cesty. 

Prežila dve svetové vojny a aj straty v osobnom živote

Jej život by bol na dlhom zozname toho, čo všetko prežila. Narodila sa v roku 1916 na Havaji rodičom pochádzajúcim z Guatemaly a Španielska. Prežila španielsku chrípku, dve svetové vojny a smrť troch manželov a syna. "Je iba stelesnením vytrvalosti," povedala pani O’Neil. "Jej myseľ je taká bystrá, pamätá si veci, keď som bola dieťa, ktoré si ani ja nepamätám.“

Súvisiace články

Najčítanejšie správy