Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fantastická Vlhová vybojovala na Majstrovstvách sveta medailu: Máme striebro zo slalomu
Zdielať na

Fantastická Vlhová vybojovala na Majstrovstvách sveta medailu: Máme striebro zo slalomu

Archívna reportáž

Vlhová a ďalší odišli zo SLA.

CORTINA D'AMPEZZO / Fantastická slovenská lyžiarka Petra Vlhová získala druhú medailu na Majstrovstvách sveta v talianskej Cortine d’Ampezzo. V slalome skončila druhá o sekundu za víťazkou Katharinou Liensbergerovou. Na treťom mieste sa umiestnila Mikaela Shiffrinová, ktorá bola o 98 stotín pomalšia ako Vlhová.

Dvadsaťpäťročná Liptáčka Vlhová rozšírila svoju zbierku zo svetových šampionátov už na šesť cenných kovov. Po striebre z tímovej súťaže v St. Moritzi 2017 a medailovom komplete z Aare 2019 pridala v Cortine d'Ampezzo 2021 dve striebra z kombinácie a slalomu.

Vlhová útočila z druhého miesta po 1. kole, ale napokon na Liensbergerovú nemala nárok. V súčte oboch kôl ju 23-ročná Rakúšanka zdolala o celú sekundu. Liensbergerová bola najrýchlejšia v oboch kolách sobotňajších pretekov a tretiu Shiffrinovú prevýšila o takmer dve sekundy. "Neuveriteľný pocit, dochádzajú mi slová. Keď niečo veľmi chcete, pridá sa k tomu celý vesmír a napokon to dosiahnete. Táto medaila je tvrdá práca mnohých ľudí okolo mňa, za čo im všetkým veľmi pekne ďakujem," uviedla Katharina Liensbergerová.

Ženský slalom na málo známom, ale poriadne strmom svahu Druscié priniesol už v prvom kole množstvo prekvapení. Obhajkyňa bronzu Vlhová sa objavila na trati ako druhá a horná časť sa jej nevydarila podľa predstáv. Na druhom medzičase bola pozadu za Rakúšankou Liensbergerovou o 47 stotín sekundy, ale v strednej časti trate zrýchlila a manko skresala na 24 stotín. V cieli to boli tri desatiny sekundy, čo vzhľadom na ďalšie jazdy favoritiek vôbec nebolo veľa. Šokujúca bola najmä strata topfavoritky Shiffrinovej, ktorá od roku 2013 nenašla na svetovom šampionáte premožiteľku. Pretekárky s vyššími štartovnými číslami mali problém aj s kvalitou traťou, ktorá nebola taká ľadová ako v predošlých dňoch a výraznejšie sa rozbíjala. Napriek tomu až tri slalomárky s vyššími číslami prenikli do najlepšej desiatky.

Shiffrinová sa v 2. kole zlepšila a po svojej jazde sa zaradila na prvé miesto, kde vystriedala veľké slovinské prekvapenie Andreju Slokarovú. Po prvom kole tretia Švajčiarka Holdenerová sa v druhom kole nezlepšila a napokon pre ňu zostalo nepopulárne štvrté miesto. Piata skončila Slovinka Andrej Šlokarová, ktorá s číslom 31 po 17. mieste v 1. kole predviedla v tom druhom druhú najlepšiu jazdu. Vlhová si v druhej jazde postrážila strmú časť svahu a v závere sa ešte snažila zrýchliť. Napokon bol z toho štvrtý čas druhého kola a celkovo druhé miesto. Liensbergerová však bez väčších problémov odolala tlaku Slovenky a po suverénnej jazde sa tešila z druhej zlatej medaily na MS 2021. Tú prvú vybojovala v paralelnom obrovskom slalome a k tomu pridala aj bronz z obrovského slalomu.

Prehľad medailí Petry Vlhovej na MS v zjazdovom lyžovaní (1-4-1):

  • MS 2017 St. Mortz (Švaj.) striebro v tímovej súťaži
  • MS 2019 v Aare (Švéd.) zlato v obrovskom slalome
  • MS 2019 v Aare (Švéd.) striebro v alpskej kombinácii
  • MS 2019 v Aare (Švéd.) bronz v slalome
  • MS 2021 v Cortine d'Ampezzo (Tal.) striebro v alpskej kombinácii
  • MS 2021 v Cortine d'Ampezzo (Tal.) striebro v slalome

Súvisiace články

Najčítanejšie správy