Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Druhý Trumpov impeachment nevyšiel. Chýbalo 10 hlasov k jeho odvolaniu
Zdielať na

Druhý Trumpov impeachment nevyšiel. Chýbalo 10 hlasov k jeho odvolaniu

Archívne video

WASHINGTON / Americký Senát oslobodil spod obžaloby bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Ten čelil ústavnej žalobe z podnecovania vzbury v súvislosti s nepokojmi v Kapitole, ku ktorým došlo začiatkom januára.

Za odsúdenie republikánskeho exprezidenta hlasovalo 57 senátorov. Na dosiahnutie dvojtretinovej väčšiny tak chýbalo desať hlasov. Šéfka snemovne reprezentantov Pelosiová označila senátorov hlasujúcich v prospech Trumpa za zbabelcov. Trump výsledok privítal.

Žalobcovia zo Snemovne reprezentantov vypočuli aj republikánsku kongresmanku Jamie Herreru Beutler. Tá sa vyjadrila, že vie o telefonáte medzi Trumpom a lídrom republikánov v Snemovni Kevinom McCarthym, keď boli výtržníci v sídle Kongresu. McCarthy počas neho vyzval Trumpa, aby zastavil útok jeho podporovateľov. Trumpovi právnici krok senátorov skritizovali. Advokát Michael van der Veen uviedol, že je načase, aby "sa tento prípad uzavrel ".

Trump je prvý prezident, ktorý impeachmentu čelí dvakrát, a jediný, ktorého proces sa koná po tom, ako skončil v úrade. Ústavnú žalobu na neho podali za podnecovanie vzbury. Trump 6. januára svojim podporovateľom povedal, aby bojovali za zvrátenie výsledkov prezidentských volieb, a oni následne vtrhli do Kapitolu a prerušili počítanie hlasov Zboru voliteľov. Nepokoje po sebe zanechali päť mŕtvych.

Samotný Trump pritom odmietol výzvu demokratov zo Snemovne reprezentantov, aby v rámci procesu prišiel vypovedať pod prísahou. Trumpovi právnici trvajú na tom, že je nevinný a jeho provokatívne vyjadrenia vraj boli len rečnícke obraty.

Demokrati tvrdia, že proces je nevyhnutný, aby vyvodil konečnú zodpovednosť za útok. Rovnomerné rozdelenie kresiel v Senáte však naznačuje, že Trumpa ani na druhý pokus neuznajú vinným, keďže na to je potrebná dvojtretinová väčšina hlasov - 67, čo znamená, že demokrati by potrebovali aj hlasy 17 republikánov. Väčšina republikánov, vrátane senátneho lídra Mitcha McConnella, pritom naznačila, že nebude hlasovať za uznanie viny.

Demokrati z amerického Kongresu zodpovední za impeachment exprezidenta Donalda Trumpa, jeho právny tím a Senát sa neskôr dohodli na zaradení vyhlásenia kongresmanky do záznamu. Vyhlásenie republikánky Jamie Herrera Beutler opisuje telefonát medzi bývalým prezidentom a lídrom republikánov v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu Kevinom McCarthym o nepokojoch v Kapitole zo 6. januára. Demokrati chceli političku pôvodne predvolať ako svedkyňu. Priestor tak dostali záverečné argumenty oboch strán, informuje spravodajský portál CNN.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy