Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko v prípade smrti Jozefa Chovanca vstúpilo na stranu poškodených
Zdielať na

Slovensko v prípade smrti Jozefa Chovanca vstúpilo na stranu poškodených

BRATISLAVA/BRUSEL / Na letisku neďaleko Bruselu v Belgicku mala v týchto dňoch prebiehať rekonštrukcia prípadu smrti Jozefa Chovanca. Pre pandémiu ju ale museli odložiť. Slovensko bude na tejto rekonštrukcii zastupovať právna kancelária. Ministerstvo spravodlivosti s ňou už uzavrelo zmluvu. Slovensko tak v tomto prípade vstúpilo na stranu poškodených.

Potom ako už aj belgický najvyšší súd potvrdil, že policajný zásah voči Jozefovi Chovancovi bol neprimeraný, rozhodla sa Slovenská republika vstúpiť na stranu poškodených. Koncom januára ministerstvo spravodlivosti zazmluvnilo advokátsku kanceláriu, ktorá v Belgicku zabezpečí všetky potrebné záležitosti. "Ministerstvo spravodlivosti uzavrelo zmluvu s NV COTTYN advokátskou kanceláriou, ktorá zastupuje aj pani Chovancovú. Jej účelom je zabezpečenie účasti a zastupovania SR v konaní vedenom vo veci vyšetrovania smrti J. Chovanca v Belgicku. Momentálne prebieha komunikácia medzi MSSR a NV COTTYN o zabezpečení potrebných právnych úkonov v tejto veci," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. 

"Vážne podozrenie, že násilie iných policajných zložiek spôsobilo smrť nášho občana, je presne tá situácia kedy tam treba vstúpiť, zistiť čo sa stalo a žiadať vyvodiť zodpovednosť," uviedla ešte v novembri ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Viac ako dva roky si belgickí vyšetrovatelia nevšímali zábery y priemyselných kamier. Napriek ich existencii, nebol za smrť Jozefa Chovanca nikto potrestaný. Zomrel vo februári 2018 v policajnej cele po neprimeranom policajnom zákroku. Policajti na ňom kľačali viac ako 16 minút, robili si posmešky a zdravili sa nacistickými gestami. "Najvyšší súd teraz povedal, že postup nebol správny a má sa vyšetriť prečo sa stalo to, čo sa stalo," uviedol právny zástupca rodiny Jozefa Chovanca, Lennert Dierickx.

Advokáti vdovy po nebohom Jozefovi dúfali v posun v prípade práve po rekonštrukcii na letisku. Tú ale úrady pre pandémiu odložili na neurčito. Priama účasť zástupcu zo Slovenska na rekonštrukcii je na rozhodnutí belgického súdu. Určite na nej ale bude právny zástupca z kancelárie, ktorá Slovensko zastupuje. Navyše už majú aj plán ako budú postupovať. "Navrhnú na začatie trestného konania voči osobám, ktorých konanie viedlo k smrti J. Chovanca NV COTTYN navrhuje iniciovať v prípade, ak ho nebude iniciovať prokurátor resp. vyšetrovací sudca po rekonštrukcii na letisku a po tom, ako budú k dispozícii správy nezávislých expertov, vrátane expertov zo Slovenska," dodal hovorca ministerstva spravodlivosti. 

Advokátska kancelária zároveň ministerstvo spravodlivosti informovala o aktuálnom stave vyšetrovania. Keďže je ale rekonštrukcia prípadu odložená na neurčito, len ťažko predpokladať, kedy by mohol v prípade nastať výraznejší posun.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy