Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľký zázrak a odvaha. Záchranárom sa podarilo vyslobodiť baníkov, ktorí uviazli stovky metrov pod zemou
Zdielať na

Veľký zázrak a odvaha. Záchranárom sa podarilo vyslobodiť baníkov, ktorí uviazli stovky metrov pod zemou

ČCHI / SIA - Čína oslavuje veľký zázrak. Jedenásť mužov prežilo pod zemou presne dva týždne. Podľa pôvodných plánov sa s ich vyslobodením počítalo najskôr začiatkom februára. Skupinu baníkov, ktorá sa nachádzala 600 metrov od vstupu do šachty, uväznila v bani explózia.

Čínske mesto Čchi-sia, čas 11:13. Tamojším záchranárov sa podarilo vytiahnuť prvého z 11-člennej skupiny zavalených baníkov. Ešte pred dvoma dňami pritom úrady tvrdili, že skôr ako o 15 dní sa záchrannú akciu nepodarí uskutočniť.
Prvý muž bol v inej časti bani ako zvyšok skupiny. Na očiach mal čiernu pásku a zabalený bol v deke. Bol vyčerpaný a okamžite po vyslobodení ho previezli do nemocnice.

"Dodržali sme princíp záchrany pri banských nešťastiach. Najmenej zdatných jedincov sme vytiahli ako prvých a po nich nasledovali tí, čo boli v lepšom fyzickom a psychickom stave," uviedol šéf krízového štábu Siao Wenru. Následne záchranári začali vyťahovať baníkov z inej časti bane. Medzi prvou trojicou bol muž, o ktorom sa vedelo, že je zranený.

Neskôr vytiahli na povrch ďalšiu trojicu a dve dvojice. Na prekvapenie záchranárov, niektorým baníkom zostalo dosť síl na to, že dokázali sami kráčať. Vyslobodenie každého baníka sprevádzal potlesk, približne po štyroch hodinách záchranári vytiahli posledného muža, ktorý akoby stále nemohol uveriť, že prežil. "Záchranári skontrolovali baníkov, či nie sú zranení a potom im zakryli oči pásku kvôli ochrane. Môžeme povedať, že záchranná akcia prebehla rýchlejšie, ako sme čakali. Teraz sa môžeme sústrediť na pátranie po ďalších nezvestných baníkoch," povedal šéf záchranárov Čen Jumin. 

Nešťastie sa stalo 10. januára v bani na zlato. 22 robotníkov uviazlo približne 350 metrov pod povrchom a ďalších vyše 100 metrov zasypali tony sutín. Pri explózii jeden človek zomrel. Záchranári tento týždeň nadviazali kontakt s jedenástimi baníkmi a poslali im jedlo, tekutiny a lieky. O osude ich desiatich kolegov nie je nič známe.

Správcovia bane incident nahlásili až po dvoch dňoch a skončili v putách. Príčina výbuchu zatiaľ nie je známa. Nešťastia v čínskych baniach sa stávajú pomerne často, pretože sa tam nedodržiavajú bezpečnostné predpisy. Len minulý mesiac v uhoľnej bani na juhu Číny zomrelo 23 baníkov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy