Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V anglickom Sheffielde sa objavili plagáty s hanlivým textom namiereným proti Slovákom
Zdielať na

V anglickom Sheffielde sa objavili plagáty s hanlivým textom namiereným proti Slovákom

SHEFFIELD / V meste na severe Anglicka s takmer 600-tisíc obyvateľmi žije tiež početná rómska komunita zo Slovenska, ktorá sa do konfliktu s miestnymi nedostala po prvý raz. Problémy v Sheffielde, ktorý je považovaný za liberálne mesto a kde sa okrem domácich Britov desaťročia sústreďujú aj prisťahovalci z iných krajín, pretrvávajú už dlhšiu dobu.

Do vzájomných sporov, ktoré často končia hromadnými bitkami, sa rodáci zo Slovenska dostávajú predovšetkým so silnou moslimskou menšinou prevažne pakistanského pôvodu, mnohí súčasný stav považujú za časovanú bombu. Na jednej strane Pakistanci upriamujú pozornosť na zvýšený hluk alebo množstvo odpadkov na uliciach a na strane druhej slovenskí Rómovia hovoria o ich diskriminácii alebo šikanovaní.

noviny.sk

​​Nenávistné plagáty boli vyvesené hlavne v mestských lokalitách Tinsley alebo Page Hall a texty na niektorých obsahovali slogany ako napríklad: "Nedovoľte Slovákom a ich deťom zobrať si naše ulice”, na iných bolo napísané: "Je to naša komunita, zastavte Slovákov pri rozsypávaní odpadkov, či zbavme sa Slovákov...” a podobne.

Podľa Slovenky Bibiany Horváthovej, ktorá pôsobí v Sheffielde ako kultúrna konzultantka a tlmočníčka je situácia naozaj vážna: "Takéto činy sú v pobrexitových, ale tiež pandemických časoch neakceptovateľné, narušujú komunitné vzťahy a skutočne nikomu nepomáhajú. V každom prípade ide o trestný čin.” Na napätie, ktoré v Sheffielde panuje, upozorňujú predstavitelia miestnych orgánov dlhodobo a informujú o ňom aj ostrovné médiá. 

Pôvod popudzujucich plagátov, ktoré boli namierené proti Slovákom už vyšetruje britská polícia a ich obsah odsúdili tiež slovenské komunitné organizácie, ako aj krajania žijúci a pracujúci v Spojenom kráľovstve.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy