Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Donald Trump ako jediný prezident USA čelí druhému impeachmentu
Zdielať na

Donald Trump ako jediný prezident USA čelí druhému impeachmentu

USA / Väčšina členov americkej Snemovne reprezentantov podľa očakávaní podporila návrh ústavnej žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Za impeachment hlasovalo 222 demokratov aj desať členov Trumpovej Republikánskej strany, informovala agentúra Reuters .Súčasný šéf Bieleho domu čelí obvineniu z podnecovania k vzbure v súvislosti s udalosťami z minulej stredy, kedy dav jeho priaznivcov zaútočil na budovu Kongresu. FBI varuje pred ďalšími ozbrojenými protestami. Vo Washingtone D.C. a v ďalších amerických metropolách preto posilňujú bezpečnostné zložky.

Žaloba by ešte tento týždeň mohla byť predložená Senátu, avšak ten sa jej zrejme začne zaoberať  po inaugurácii Trumpovho nástupcu v Bielom dome, Joea Bidena. Tento demokratický politik sa úradu ujme budúcu stredu. Trump je prvým americkým prezidentom, proti ktorému zákonodarcovia ústavné žalobu vzniesli druhýkrát.

"Prezident je za uplynulé udalosti plne zodpovedný. Nemá už zdravý úsudok. Mal by odovzdať moc exekutíve, či už dobrovoľne, alebo nútene," povedal republikán, člen snemovne republikánov Adam Kizinger.

​  

"Prezident je za uplynulé udalosti plne zodpovední. Nemá už zdravý úsudok. Mal by odovzdať moc exekutíve, či už dobrovoľne, alebo nútene," hovorí republikán, člen snemovne republikánov Adam Kizinger.Podľa NY Times sa k nim pridal aj vplyvný republikánsky senátor Mitch McConell, ktorý bol štyri roky jedným z najbližších Trumpovým spojencov. Podľa denníka by sa teraz mohol pokúsiť dištancovať republikánsku stranu od kontroverzného prezidenta. 

Impechmentom sa následne bude zaoberať Senát a Donald Trump bude prvým prezidentom v americkej histórii, ktorý čelil ústavnej žalobe dvakrát. Prvý raz to bolo v roku 2019 pre podozrenie z ruských zásahov do amerických prezidentských volieb.

Násilný zásah na dominantu USA sme sledovali v ONLINE reportáži. Tu si môžete pozrieť priebeh:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy