Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V USA po 70 rokoch popravili ženu. Svoju obeť uškrtila, potom jej vyrezala dieťa z brucha
Zdielať na

V USA po 70 rokoch popravili ženu. Svoju obeť uškrtila, potom jej vyrezala dieťa z brucha

Archívna reportáž

Popravili členov sekty Óm šinrikjó

WASHINGTON / V americkej Indiane popravili Lisu Montgomeryovú, odsúdenú za vraždu inej ženy. Ide o prvú federálu popravu ženy od roku 1953 v USA. Lisa Montgomeryová dostala smrtiacu injekciu vo federálnom komplexe Terre Haute v štáte Indiana.

Keď sa jej krátko pred smrťou opýtali, či chce niečo naposledy povedať, tichým hlasom odpovedala: "Nie". Montgomeryová v roku 2004 v štáte Missouri uškrtila ženu v ôsmom mesiaci tehotenstva. Vrahyňa predstierajúca graviditu následne obeti vyrezala dieťa z jej tela. Prokurátori obvinili Montgomeryovú z fingovania duševných chorôb. Upozornili, že zabitie 23-ročnej Bobbie Jo Stinnettovej bolo vopred naplánované a zahŕňalo dôkladné plánovanie vrátane online výskumu, ako vykonať sekciu.

Dosiaľ poslednou ženou, ktorú popravila federálna vláda, bola 18. decembra 1953 Bonnie Headyová. Tá v Missouri uniesla a zavraždila 6-ročného chlapca. Poslednou ženou popravenou niektorým americkým štátom bola Kelly Gissendanerová - 30. septembra 2015 v Georgii. Odsúdili ju za vraždu manžela v roku 1997, na ktorej sa dohodla so svojím milencom.

Administratíva dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa predvlani po dlhej prestávke obnovila federálne popravy. Trest smrti bol v USA zakázaný na štátnej a federálnej úrovni rozhodnutím Najvyššieho súdu z roku 1972. O štyri roky neskôr rozhodnutie tohto súdu umožnilo štátom obnoviť trest smrti a v roku 1988 vláda schválila legislatívu, ktorá ho znovu povolila na federálnej úrovni. V rokoch 1988 až 2018 vo federálnych prípadoch odsúdili na smrť 78 osôb, popravili však iba troch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy