Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rakúska ministerka odstúpila kvôli plagiátu. STU zriadila komisiu na posúdenie pochybností
Zdielať na

Rakúska ministerka odstúpila kvôli plagiátu. STU zriadila komisiu na posúdenie pochybností

BRATISLAVA / Rakúska ministerka odstúpila zo svojho postu potom, čo sa zistilo, že jej dizertačná práca je plagiát. Svoju prácu odovzdala minulý rok na Slovenskej technickej univerzite. Univerzita vo svojom stanovisku informuje o zriadení komisie, ktorá zistenia a pochybnosti preverí.

Ôsmeho januára rakúsky denník vienna.at informoval o plagiáte dizertačnej práce ministerky práce a rodiny Christine Aschbacherovej. Na STU odovzdala rakúska politička Christine Aschbacherová dizertačnú prácu s nejasnosťami. Slovenská technická univerzita poprela plagiátorstvo a vytvorila komisiu na prešetrenie nejasností.

Deň potom, ako sa medzi verejnosť dostali informácie o pochybnej dizertačnej práce ministerka Aschbacherová odstúpila zo svojej funkcie. Jedna z dvoch najlepších univerzít na Slovensku svoje stanovisko napísala na sociálnu sieť. "Kontrolou originality v CRZP prešla aj dizertačná práca rakúskej exministerky Aschbacherovej, zhoda bola minimálna. Antiplagiátorský systém však porovnáva zhodu len so zdrojmi, ktoré má v databáze," vysvetľuje prečo práca nebola spochybňovaná v čase, keď ju ministerka odovzdala. Kvôli nejasnostiam, ktoré sa objavili ohľadom práce STU zriadila komisiu. "Univerzita dôsledne preverí všetky zistenia a pochybnosti, vytvorila na to osobitnú komisiu pod vedením prorektora Alojza Kopáčika," informuje prostredníctvom sociálnej siete. O výsledkoch budú informovať. Ak by sa aj potvrdilo, že uspela s plagiátom, titul jej vziať nemôžu. Nové pravidlá umožňujúce odnímanie titulov sa týkajú až prác odovzdaných po 1. januári tohto roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy