Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Brusel prichádza s antidiskriminačnou stratégoiu pre LGBTI ľudí
Zdielať na

Brusel prichádza s antidiskriminačnou stratégoiu pre LGBTI ľudí

BRUSEL / Brusel prichádza s novou stratégiou v prípade LGBTI ľudí. Európska komisia totiž upozorňuje, že v členských krajinách stále pretrváva ich diskriminácia. Aj podľa prieskumov sa cíti byť diskriminovaných až 43% ľudí z tejto komunity a koronakríza situáciu ešte zhoršila.

Komisia už vyhlásila, že sa chystá posudzovať ako fungujú antidiskriminačné zákony v členských krajinách, a ak zistí právne medzery, bude konať. Stratégia rieši napríklad aj to, že pri voľnom pohybe osôb z jednej krajiny do druhej sa budú uznávať rodičovské práva LGBTI ľudí.

“Aby sa nestalo, že ak vycestujú z krajiny, kde to majú legislatívne vyriešené do krajiny kde to nemajú legislatívne vyriešené, aby im to nespôsobilo praktické problémy pri cestovaní s deťmi. To je celé,” vyjadrila sa europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.  Komisia tiež napríklad navrhuje, aby sa zoznam trestných činov na úrovni Európskej únie rozšíril o trestné činy z nenávisti vrátane homofóbnych nenávistných prejavov. “V Európe si máme byť všetci rovní. Žiaľ tomu tak nie je a jednou zo skupín ľudí, ktorá čelí diskriminácii sú ľudia s inou sexuálnou orientáciou,” konštatuje europoslanec Martin Hojsík. Stratégia tiež stanovuje sériu opatrení, ktoré by členské krajiny mohli urobiť počas najbližších piatich rokov. Medzi nimi je napríklad aj vzájomné uznávanie registrovaných partnerstiev. “Pokiaľ existujú dve krajiny, kde sa tieto partnerstvá uznávajú, tak nevidím dôvod prečo by si nemohli tieto partnerstvá uznať aj navzájom,” zhodnotil Eugen Jurzyca, europoslanec zo strany Sloboda a Solidarita.

Časť europoslancov ale upozorňuje, že správa napríklad rieši aj zmenu rodu bez ohľadu na vek. A nájsť medzi členskými krajinami konsenzus bude priam nemožné. “Mnohé časti tejto správy spadajú do kompetencií členských štátov, teda európske zmluvy jasne stanovili ktoré časti a otázky spadajú do kompetencií členských štátov a preto si myslím, že je podstatné aby to tam aj ostalo, lebo tam sa to najlepšie rieši,” povedala europoslankyňa Miriam Lexmann. Keďže však ide pre niektoré členské krajiny o citlivú tému bude práve na nich čo všetko si z tejto novej a zároveň prvej LGBTI stratégie prevezmú do svojej legislatívy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy