Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Holandskému novinárovi sa podarilo pripojiť k dôvernej videokonferencii ministrov obrany EÚ
Zdielať na

Holandskému novinárovi sa podarilo pripojiť k dôvernej videokonferencii ministrov obrany EÚ

Archívna reportáž

AMSTERDAM / Holandskému televíznemu novinárovi Danielovi Verlaanovi zo spravodajského kanála RTL Nieuws sa nechtiac podarilo pripojiť k dôvernej videokonferencii ministrov obrany Európskej únie. Holandská ministerka obrany totiž omylom na Twitteri zverejnila prístupové údaje.

 Viditeľne prekvapený reportér zameraný na technológie ministrom cez kameru zamával, keď si uvedomil, že je nevítaným hosťom zasadnutia. „Viete, že ste vstúpili do tajnej konferencie?" opýtal sa votrelca očividne rozladený šéf úniovej diplomacie Josep Borrell. 

„Áno, ospravedlňujem sa. Som novinár z Holandska. Ospravedlňujem sa, že som prerušil vašu konferenciu," dostal zo seba Verlaan za všeobecného smiechu ostatných účastníkov debaty. „Odchádzam odtiaľto," dodal žurnalista. „Viete, že to je trestný čin?" spýtal sa Verlaana Borrell. „Radšej by ste sa mal rýchlo rozlúčiť, než príde polícia," dodal šéf úniovej diplomacie.

Verlaan sa na videokonferenciu dostal vďaka tomu, že holandská ministerka obrany Ank Bijleveldová na Twitteri zverejnila fotografiu, ktorá obsahovala aj prihlasovaciu adresu a časť PIN kódu. „Po početných pokusoch sa RTL Nieuws podarilo uhádnuť PIN tajnej porady, pretože päť zo šiestich číslic kódu bolo na fotografii vidieť," uviedla televízia.

Aj keď incident mnohých pobavil, vyvolal tiež vážne otázky ohľadom zabezpečenia dôverných rokovaní EÚ. Stretnutie ministrov obrany bolo kvôli preniknutiu cudzej osoby ukončené. „Takéto narušenie je nezákonné a bude odovzdané úradom," uviedol podľa BBC hovorca Rady EÚ. Hovorca holandského ministerstva obrany uviedol, že zverejnenie prihlasovacích údajov na Twitteri bola „hlúpa chyba", ktorá ale ukazuje, aká dôležitá je opatrnosť pri zverejňovaní fotografií zo schôdzí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy