Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemecká štúdia potvrdila, že proti koronavírusu pomáhajú aj obyčajné textilné rúška
Zdielať na

Nemecká štúdia potvrdila, že proti koronavírusu pomáhajú aj obyčajné textilné rúška

BERLÍN / Ako prevencia proti šíreniu koronavírusu pomáhajú aj obyčajné textilné rúška, hoci nie sú tak spoľahlivé ako tie certifikované jednorázové či respirátory.

Vyplýva to zo štúdie Nemeckého strediska pre letectvo a vesmír (DLR), ktorá sa venovala tomu, či má aj improvizovaná ochrana nosu a úst vôbec zmysel. "Testy jasne ukázali pozitívny prínos nezdravotníckych rúšok, hoci menšie aerosoly dokázali skrz látku preniknúť," uviedol  Andreas Schröde z inštitútu aerodynamiky DLR. 

Veľká časť vydychovaných aerosolí meria menej ako 5 mikromilimetrov, zatiaľčo medzery v látke sú výrazne väčšie, takže kvapôčky mohli nerušene cez rúško preniknúť. Zásadné ale bolo to, že látkové rúšky i tak dokázali spomaliť a odkloniť smer vydychovaných látok. 

Potenciálne infekčné častice, ktoré sa vďaka rúšku udržali v blízkosti tela, následne za pomoci telesného tepla vystúpili k stropu, odkiaľ sa šírili miestnosťou. Ďalší pohyb kvapôčiek priestorom spolu s dopadmi vzdušného vírenia potom ešte viac znižuje potenciál týchto častíc. 

Štúdia uvádza, že aj napriek rúškam na tvári je naďalej dôležité pravidelne v miestnosti vetrať, aby sa zabránilo zvyšovaniu koncentrácie aerosolí vo vzduchu. DLR na základe svojich zistení doporučuje, aby od seba udržovali odstup ľudia aj vtedy, keď majú nasadené rúška. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy