Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trump obviňuje ďalších z prehry v prezidentských voľbách, tentokrát firmu, ktorá vyvíja vakcínu
Zdielať na

Trump obviňuje ďalších z prehry v prezidentských voľbách, tentokrát firmu, ktorá vyvíja vakcínu

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump v utorok obvinil firmu Pfizer za cielené zverejnenie výsledkov rozsiahlej klinickej štúdie svojej vakcíny proti Covidu-19 až po amerických prezidentských voľbách. Neoficiálnym víťazom volieb sa stal oponent Donalda Trumpa, demokrat Joe Biden. Podľa Trumpa nemala farmaceutická spoločnosť "odvahu" informovať o pokroku vo vývoji vakcíny pred hlasovaním.

​Trump prostredníctvom sociálnej siete Twitter kritizoval americkú firmu Pfizer, ktorá vakcínu vyvíja v spolupráci s nemeckou spoločnosťou BioNTech. Kritikou nešetril vo svojich statusoch ani Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), ktorý je zodpovedný za schválenie vakcíny v USA. "FDA a demokrati nechceli, aby som dosiahol vakcínové víťazstvo pred voľbami, a preto to prišlo o päť dní neskôr - ako som celý čas hovoril," uviedol prezident na twitteri.

Agentúra DPA upozornila na fakt, že na post súčasného komisára Úradu vymenoval Stephena Hahna prezident Donald Trump na konci roku 2019. Pfizer a BioNTech v pondelok ako prví doložili úspešná dáta z rozsiahlej klinickej štúdie vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2. Na základe predbežnej analýzy oznámili, že ich vakcína má viac ako 90-percentnú účinnosť, a je tak veľká šanca na jej schválenie v USA. Prvé aplikovanie by sa mohlo uskutočniť do konca roka. Pfizer plánuje požiadať o schválenie vakcíny k núdzovému použitiu v USA už v teraz v novembri.

Republikán Trump v prezidentskej kampani opakovane sľuboval, že bude vakcína čoskoro k dispozícii a informácie o nej zverejní ešte pred voľbami. Podľa analytikov sa tým snažil zvýšiť svoje šance vo voľbách, v ktorých sa uchádzal o post prezidenta druhýkrát. Podľa popredných amerických médií ho ale porazil demokrat Joe Biden, ktorý bude 46. prezidentom USA.

​Uznávaný epidemiológ Anthony Fauci informácie o pokroku vo vývoji vakcíny proti covidu-19 privítal. Uviedol, že by mohli mať Spojené štáty prvé dávky očkovacej látky k dispozícii ešte pred koncom tohto roka. Na konci októbra nebol taký optimistický a tvrdil, že to bude najskôr v januári.

V Spojených štátoch sa podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa koronavírusom nakazilo už viac ako 10 miliónov ľudí. S covidom-19 v krajine, ktorá má 330 miliónov obyvateľov, zomrelo cez 238 000 nakazených.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy