Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kto útočil vo Viedni? Mladíka (20) len minulý rok prepustili z väzenia
Zdielať na

Kto útočil vo Viedni? Mladíka (20) len minulý rok prepustili z väzenia

VIEDEŇ / Dvadsaťročného mladíka, ktorý útočil, rakúske úrady poznali. Minulý rok bol odsúdený na takmer dva roky za pokus pripojiť sa k radikálom z Islamského štátu, bojujúcim v Sýrii. V decembri minulého roka ho však ako mladistvého predčasne prepustili na slobodu.

Kujtim Fejzulai sa narodil v rakúskom meste Mödling. V mladosti talentovaný futbalista sa podľa jeho známych pravdepodobne zradikalizoval v mešite pod vedením salafistov.

Okrem rakúskeho mal po rodičoch aj severomacedónske občianstvo. Údajne prisľúbil vernosť šéfovi Islamského štátu. Rakúsky minister vnútra naznačil, že úrady mu chceli jeho rakúske občianstvo odobrať. Mali však zrejme príliš málo dôkazov, svedčiacich o jeho radikálnom pozadí.

Krátko pred útokom zverejnil podľa nemeckých médií na sociálnych sieťach svoju fotografiu, na ktorej drží v rukách mačetu a kalašnikov. Susedia, ktorí ho poznali, sú z útoku zhrození.

"Nemal som strach, že by útočil priamo tu. Má tu totiž rodičov a nespravil by nič, čo by ich mohlo ohroziť. Nemal to však v hlave v poriadku," vyjadril sa sused útočníka. 

Podozriví, ktorých policajti zadržali po útoku vo Viedni, sú mladí muži od 16 do 25 rokov, pochádzajúci z Kosova, Bangladéša, Čečenska a rôznych rakúskych miest. Najviac zadržaných žilo vo Viedni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy