Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Bruseli máme miliardy eur, o ktoré sme vraj ani nezakopli
Zdielať na

V Bruseli máme miliardy eur, o ktoré sme vraj ani nezakopli

BRATISLAVA / Spomedzi všetkých členských krajín Európskej únie, Slovensko posiela do Bruselu najmenej žiadostí o schválenie pomoci. Tvrdí to europoslanec Michal Šimečka, ktorý ostro kritizuje nečinnosť slovenskej strany.

Kým Maďarsko a Česko majú schválených po 14 schém a Poliaci 18, my ich máme presne päť. Práve toto sú podľa neho peniaze, ktoré by mohli pomôcť ľuďom a podnikom pred krachom, ale namiesto toho nám "unikajú medzi prstami".

Slovenská vláda síce ešte v stredu predstavila pomoc podnikateľom a ľuďom postihnutých koronou, avšak v Bruseli máme miliardy eur, o ktoré sme vraj ani poriadne nezakopli. “Naozaj dnes platí, že kto dáva včas, dáva dvakrát. A tam bohužiaľ slovenská vláda zlyháva. Stačí sa pozrieť na príklad Dánska, ktoré schválilo pomoc pre kreatívny priemysel ešte v marci, alebo Fínsko, ktoré 120 miliónmi pomohlo gastro prevádzkam už na začiatku leta,” tvrdí europoslanec Michal Šimečka.
Zoznam pomoci z Európskej komisie je mimoriadne dlhý. O Slovensku tam však nájdete iba spomínaných 5 riadkov. “Európska komisia uvoľnila pravidlá poskytovania pomoci, po prvej vlne celý proces zjednodušila. Nehovoríme tak o mesiacoch, ale prakticky o dňoch, kým sa schváli,” informuje vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. 
Len nedávno napríklad Európska komisia schvaľovala schému na pomoc belgickým hotelom, švédskym organizátorom zrušených kultúrnych podujatí, českým kúpeľom a živnostníkom, alebo litovským firmám z oblasti kultúrneho priemyslu. “Nejde o to, koľko máme schém pomoci, ide o to koľko peňazí máme v danej schéme. My v danej schéme napríklad, čo sa týka kurzarbeitu máme dostatočný počet výdavkov, ktoré si nárokujú momentálne ľudia,” dodáva vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová. “Faktom je, že už to prvé kolo nesplnilo úplne ten zamýšľaný účel. Stalo sa napríklad to, že sa zabudlo na niektoré sektory úplne. Kultúra a šport sa napríklad medzi nimi nenašli,”  reagoval predseda eurovýboru Tomáš Valášek.
Podpredsedníčka vlády pre investície však hovorí, že peniaze budú pýtať aj spätne a v prvom kroku sa pomáha zo štátneho rozpočtu.
“Slovensko už premárnilo niekoľko šancí pri čerpaní európskych zdrojov. Bohužiaľ veľmi zlá situácia je pri čerpaní pomoci pri antikrízových opatreniach z európskych inštitúcií,” vysvetľuje europoslanec Ivan Štefanec. “Vyhovárať sa na Brusel, že mu všetko dlho trvá už jednoducho nejde. V praxi stačí vyplniť jeden formulár a Brusel priemerne za 13 pracovných dní pomoc schváli a toto sa nedeje.” myslí si Šimečka.
Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy