Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európska komisia predstavila nový dlho-očakávaný návrh azylového a migračného systému
Zdielať na

Európska komisia predstavila nový dlho-očakávaný návrh azylového a migračného systému

BRUSEL / Európska komisia na čele so svojou šéfkou Ursulou Von Der Leyen v stredu predstavila návrh na nový azylový a migračný systém pre Európsku úniu.

Európska únia funguje v rámci azylového systému na zastaralom koncepte, ktorý nepočítal s migračnými vlnami, akou bola napríklad tá pred piatimi rokmi, kedy do EÚ prišlo viac ako milión imigrantov, zväčša utečencov. Vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko sa vyjadril, že aj toto bol jeden z dôvodov predstavenia nového návrhu. "Určite áno, pravda je taká, že bez ohľadu na to, či by bola alebo nebola kríza, tak bolo v pláne novelizovať azylový systém, lebo je naozaj zastaralý ale táto kríza to veľmi výrazne posunula a zvýraznila ako problém ale aj skomplikovala jednanie o tom, ako má nový systém vyzerať. Stala sa z toho veľmi politická a komplikovaná vec ale verím, že ten návrh, ktorý teraz EÚ predkladá, bude dobrým základom pre dohodu."  

Nový návrh je aj reakciou na odmietavý postoj ku povinným kvótam, na prerozdeľovanie imigrantov zo strany krajín V4, kam patríme aj my. "Rozhodne, každý môže vidieť, že ten návrh vychádza z tých príspevkov, ktoré jednotlivé členské štáty mali a na to hľadisko V4 sa veľmi pozerá, lebo ten pojem, ktorý zaznieval aj zo slovenskej strany o flexibilnom systéme a solidarite sa stal takým kľúčovým pojmom celého toho návrhu, takže v každom prípade áno. Samozrejme, že musí byt nejaký mechanizmus, ako nakladať s migrantami, ktorí dorazia a fyzicky existujú, čiže návrh sa zaoberá ako s tým nakladať ale nie je tam žiadna povinná kvóta a myslím si, že to práve reflektuje názor so strednou Európou," skonštatoval Miko.

Nový návrh musí byť schválený všetkými 27 členskými štátmi EÚ, predsedníčka komisie však prízvukovala, že tento návrh teda očakáva pomoc všetkých a hlavne solidaritu. Základom nového návrhu sú tri piliere.

Prvý hovorí o efektivite a rýchlom pohybe migrantov. "Kľúčová vec je, že jednotlivé členské štáty nemali úplne rovnaké procedúry na hraniciach, to znamená, že nebolo veľmi jasné, čo sa smie a čo sa nesmie," tvrdí Miko. Už pri prekročení vonkajších hraníc EÚ by mali migranti prejsť skríningom, jeho súčasťou bude zdravotná a bezpečnostná prehliadka, odber odtlačkov prstov a registrácia v databáze. Predbežné previerky by mali trvať 5 dní a následne azylové procesy na hraniciach maximálne 12 týždňov, pri neúspešných žiadateľoch rýchly návrat do krajiny pôvodu. "Podstatné je, že sa navrhuje tieto procedúry zjednotiť, aby sa predišlo čakaniu, " dodáva vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko.

Druhý pilier sa zameriava na spravodlivé rozdelenie zodpovednosti a solidarity. "Systém je navrhnutý ako flexibilný a ako systém, ktorý váži na jednej strane zodpovednosť a na druhej strane solidaritu a ešte to rozlišuje podľa intenzity problému, pokiaľ je situácia s prílivom migrantov štandardná, systém je postavený na dobrovoľných príspevkov okolitých krajín," dopĺňa Ladislav Miko. K pomoci zasiahnutým štátom si krajiny môžu zvoliť formu podpory, napríklad finančnú, technickú a expertnú. Ak sa členské štáty ocitnú pod kritickým tlakom, solidarita bude oveľa prísnejšia. "V prípade krízy, sú tam nejaké prvky, ktoré sú záväznejšie a majú 3 zložky, jedna zložka sa týka re-lokácie, druhá je zdieľaná zodpovednosť za návrat a tretia je operačná podpora," dodal Miko. 

Tretím pilierom označujeme snahu o partnerstvá s tretími krajinami, aby sa zabránilo nelegálnemu pašovaniu ľudí. "Komisia jasne povedala, že očakáva dve plné kolá diskusií, aby mal návrh plnú podporu všetkých členských štátov a mohol byť schválený," dopĺňa Miko.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy