Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nájdený unikát. Potápači zrejme objavili vrak americkej vojnovej ponorky
Zdielať na

Nájdený unikát. Potápači zrejme objavili vrak americkej vojnovej ponorky

Zdroj: SITA

THAJSKO / Potápači skúmajúci vody v Melackom prielive v juhovýchodnej Ázií uvádzajú, že sa im pravdepodobne podarilo objaviť vrak ponorky amerického námorníctva Grenadier, potopenej počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AP. 

Grenadier bola jedna z 52 ponoriek, ktoré Američania počas druhej svetovej vojny stratili. Ponorka išla ku dnu v apríli 1943 po zásahu z japonského lietadla. Všetkých 76 ľudí na palube útok prežilo, ich trápenie ale neskončilo. Japonci posádku zajali a behom dvojročného zadržovania jej členov mučili a nechali ich takmer vyhladovať. Štyria muži zajatie neprežili. 

Potápači poslali americkým úradom na overenie fotografie a ďalšie dôkazy, ktoré získali pri šiestich ponoroch, ktoré sa uskutočnili v období od októbra 2019 do marca tohto roka.

Vrak plavidla o dĺžke 93,6 metrov leží na dne asi 150 kilometrov južne od thajského ostrova Phuket. Nález učinila štvorica potápačov - Francúzi žijúci v Singapure Jean Luc Rivoire a Benoit Laborie, Australan Lance Horowitz a Belgičan Ben Reymenants, ktorý žije v Thajsku.

Reymenants bol jedným z potápačov, ktorí sa pred dvoma rokmi podieľali na dramatickej záchrane chlapcov a ich futbalového trénera, zo zatopenej jaskyne na severe Thajska.

Pozrite si archívnu reportáž:

Pátranie po vrakoch​

Belgičan pátra po vrakoch plavidiel v oblasti už dlhé roky a okrem iného zisťuje od miestnych rybárov, na ktorých úsekoch často prichádzajú o svoje siete. 

Na jedno z takýchto miest tím v minulom roku vyslal sonar, ktorý im odhalil sľubne vyzerajúci objekt. Keď sa k nemu potápači ponorili, ukázalo sa, že je objekt podstatne väčší, ako očakávali."Potom sme sa na miesto vrátili a hľadali nejaké vodítka, tabuľu s názvom plavidla, ale nič takého sme nenašli. Takže sme si pomerne istí, že sa jedná o Grenadier," dodal.

Ponorka Grenadier opustila prvýkrát prístav Pearl Harbor 4. februára 1942 a na svojich prvých piatich misiách v japonských vodách potopila šesť lodí a ďalšie dve poškodila. Na osudnú šiestu misiu vyrazila ponorka 20. marca z austrálskeho prístavu Freemantle do Malackého prielivu a severne odtiaľ do Andamanského mora.

V noci 20. apríla posádka ponorky uzrela dve malé nákladné lode a začala ich prenasledovať. Aby získala rýchlosť, vynorila sa na hladinu, kde ju ale spozorovalo lietadlo. Bol nariadený okamžitý ponor, loď ale nedosiahla potrebnej hĺbky a výbuchy dvoch zhodených bômb ju silne poškodili. Na palube vypukol požiar a prestala fungovať elektrina. Keď sa Grenadier o 13 hodín neskôr vynoril, bolo jasné, že je príliš zničený na to, aby mohol z oblasti uniknúť alebo bojovať.

Posádka ponorky zničila citlivé prístroje a podnikla prípravy na potopenie plavidla, ktoré následne opustila. O hodinu neskôr členovia posádky vytiahli na palubu ozbrojenej obchodnej lodi, ktorá ich previezla do prístavu Penang na Malajskom polostrove. Tam sa dostali do katolíckej školy, ktorú Japonci zabrali, aby ju mohli využívať ako väzenie.

"Kruté zaobchádzanie začalo hneď prvé popoludnie," uviedol veliaci dôstojník John Fitzgerald, ktorý udalosti popísal potom, čo bol v roku 1945 oslobodený z japonského zajatia. V Malajzii a neskôr v zajateckých táboroch v Japonsku, sa Japonci snažili s použitím mučenia dostať z posádky informácie o ponorke Grenadier a aj o pôsobiskách ďalších amerických ponoriek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy