Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prečo nebol Lukáš Kyselica zbavený mlčanlivosti? Parlamentný výbor si zavolal šéfa Vojenského spravodajstva
Zdielať na

Prečo nebol Lukáš Kyselica zbavený mlčanlivosti? Parlamentný výbor si zavolal šéfa Vojenského spravodajstva

BRATISLAVA / Bol alebo nebol poslanec Obyčajných ľudí Lukáš Kyselica agentom tajnej služby? Kauza jeho pôsobenia v čase predvolebnej kampane ho už stála miesto štátneho tajomníka ministerstva vnútra. Z politiky sa však nestiahol. V súčasnosti je parlamentným poslancom.

Lukáš Kyselica. Bývalý policajt a podľa premiéra Igora Matoviča dokonca hrdina. V minulosti sa do povedomia dostal tým, že ako šéf tímu vyšetroval Gorilu. Neúspešne. O niečo úspešnejší však bol v predvolebnej kampani. Na matovičovej kandidátke ho považovali za ťažného koňa v boji proti korupcii. Vo voľbách dostal viac ako 100 tisíc hlasov a do parlamentu sa priviezol na štvrtom mieste. Na stoličke štátneho tajomníka ministerstve vnútra sedel krátko. Kým sa neobjavili informácie o jeho paralelnom pôsobení v politike a zároveň vo vojenskej tajnej službe.

Už včera  jeden z členov tohto výboru, poslanec Tomaš Valášek, zo Za ľudí avizoval, že bude mať na šéfa Vojenského spravodajstva veľmi konkrétne otázky súvisiace s jeho parlamentným kolegom Lukášom Kyselicom.
"Čo presne pán Kyselica pre Vojenské spravodajstvo počas kampane robil, po druhé, či bol v tom čase profesionálnym vojakom a po tretie, čo plánuje nové vedenie Vojenského spravodajstva robiť, aby sa podobné ohýbanie demokratického procesu neudialo v budúcnosti," povedal na tlačovej besede Valášek.


Lukáš Kyselica pred časom hovoril o tom, že o svojom pôsobení vo Vojenskom spravodajstve hovoriť nemôže, pretože nebol zbavený mlčanlivosti. V tomto prípade je však mieste dôležitejšia otázka, a to, či bol poslanec Kyselica vojakom v čase predvolebnej kampane, pretože zákon mu to vyslovene zakazuje. 

Minister obrany Jaroslav Naď zbaví údajného bývalého príslušníka Vojenského spravodajstva a koaličného poslanca Lukáša Kyselicu  mlčanlivosti, ak ho o to požiada relevantný orgán, teda orgán činný v trestnom konaní. Pre médiá to povedal dnes pred rokovaním parlamentného výboru pre kontrolu činnosti VS. Zároveň uviedol, že rezort obrany zatiaľ takúto žiadosť neeviduje.

Minister takisto zdôraznil, že nemôže potvrdiť ani vyvrátiť to, či Kyselica naozaj pôsobil ako príslušník VS v čase, keď bol aj súčasťou predvolebnej kampane hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). "Je tam stanovený nejaký stupeň utajovanej skutočnosti, ja nebudem predsa porušovať zákon," uviedol. Dodal, že nevie o tom, že by sa mal Kyselica zúčastniť dnešného zasadnutia výboru, keďže nie je jeho členom.

Po skončení zasadnutia výboru Naď povedal, že členovia sa ho na Kyselicov prípad pýtali, on im však nemohol odpovedať, pretože by porušil zákon. "Výbor v tomto smere naozaj nemôže konať nad rámec zákona," povedal minister.

Kyselica po tom,čo média priniesli informáciu, že na prelome rokov 2019 až 2020 pôsobil ako príslušník VS, rezignoval na post štátneho tajomníka rezortu vnútra. Bývalý policajný vyšetrovateľ momentálne pôsobí ako poslanec hnutia OĽaNO, za ktoré bol zvolený do parlamentu.

Samotný Kyselica zopakoval, že k záležitosti sa nemôže vyjadrovať. "Keď bude nejaké policajné vyšetrovanie, ja budem spolupracovať," vyhlásil. Zároveň zdôraznil, že do parlamentu kandidoval ako nezávislý a nie ako člen politickej strany. "Nejde o to, či tajná služba, netajná služba, treba sa zamyslieť, pre koho to robil človek. Pre štát? Pre záujmové skupiny? Pre piťovcov? Sýkorovcov?," opýtal sa. Dodal, že v predvolebnej kampani voličom sľuboval riešiť korupciu a preto je v parlamente a robí to.

"Dohodli sme sa, že pôjdeme cestou aj policajného vyšetrovania, pretože sú to podozrenia na porušenie zákona," informoval Valášek. Samotný Kyselica dnes tvrdí, že na polícii zatiaľ v tejto veci nevypovedal. Kedy a či to vôbec bude, jasné teraz nie je.

Mimoparlementnému Progresívnemu slovensku však takéto vysvetlenie nestačí. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo podali podnet na Výbor pre kontrolu vojenského spravodajstva. A tak ho dnes jeho členovia spolu s ministrom obrany a šéfom vojenských tajných aj rozoberali. "Ak teda pôsobil vo Vojenskom spravodajstve mohol informácie, ktoré získava využiť napríklad v prospech povedzme strany za ktorú kandidoval, alebo svoj vlastný politický prospech a tým výrazne ovplyvniť podmienky politickej súťaže," myslí si predsedníčka PS Irena Biháriová.

Kyselica ako šéf tímu Gorila odišiel minulý rok v septembri. Toto sú jeho dôvody:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy