Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svätý kríž zneuctili ako nástroj politického boja v Poľsku
Zdielať na

Svätý kríž zneuctili ako nástroj politického boja v Poľsku

VARŠAVA / Kríž a vešanie billboardov sa stalo veľkým problémom a nástrojom politického boja na severnej strane Tatier. 15-metrový kríž na poľskom štíte Giewont sa najnovšie stáva nástrojom politického boja medzi rôznymi skupinami obyvateľstva.

Ani minuloročná tragédia v podobe úderu blesku neodradila odvážlivcov, aby sa vybrali na túru a dokonca tam presadzovali svoje politické presvedčenie. Ako prvý sa tam objavil plagát prezidentského kandidáta Andrzeja Dudu."Niekto tam priniesol volebný plagát ale tak rýchlo ako sa tam objavil, tak rýchlo ho aj niekto odstránil. Naši strážcovia žiaľ nikoho nechytili," informuje Magdalena Zwijac z TPN.

Len o niekoľko dní neskôr tam pre zmenu neznáme osoby zavesili vlajku LGBT komunity. Tá je v susednom Poľsku silne tabuizovaná. Navyše, umiestňovanie akýchkoľvek nápisov v Tatrách je zakázané."Tu zo zákona nie je možné umiestňovať tabule, plagáty či oznámenia. Navyše ide tu aj o pamätné miesto," dodala Magdalena Zwijac z TPN.

Poliaci pritom zorganizovali aj sväté omše, ktorými sa snažili odprosiť boha za zneuctenie kríža."Miestni sú veľmi duchovne založení. Preto sa aj modlili , aby im Boh odpustil zneuctenie svätého kríža," informuje miestny novinár  Marek Podmokly. 

Takáto politická kampaň však do hôr nepatrí. S tým súhlasia aj oficiálne orgány. "Miestni sú väčšinou katolíci a sú tu aj miesta náboženských pútí. Tí čo to urobili, nemajú k tomu žiadnu úctu." vyjadril sa strážca TPN Edward Wlazo. "Čo sa týka nejakých vlajok alebo politických symbolov, hory by mali ostať neutrálne. To znamená, apolitické," komentuje miestny záchranár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy