Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zmeny v spomienkovej akcii 19. výročia od pádu Dvojičiek
Zdielať na

Zmeny v spomienkovej akcii 19. výročia od pádu Dvojičiek

Archívna reportáž

NEW YORK / Spojené štáty si pripomínajú výročie teroristických útokov z 11. septembra 2001, pre koronavírus, to bude inak ako v predchádzajúcich rokoch. Pamätný ceremoniál sa bude konať za prísnych bezpečnostných podmienok. Pozostalým sa zmena nepáči.

Spojené štáty si pripomenú výročie teroristických útokov z 11. septembra 2001, vinou koronavírusu, to bude inak ako v predchádzajúcich rokoch.

Mená obetí, sa nebudú čítať naživo, ale budú v čítané zo záznamu. Príbuzní obetí, ktorý pri atentáte na Svetové obchodné stredisko (WTC) zomreli, na rozhodnutie reagovali rôzne, napísala agentúra AP. Nahrávka v ktorej odznejú mená obetí bude zverejnená na internete a verejnosť môže navštíviť pamätník popoludní.

Na hlavnej spomienkovej akcii v New Yorku, v mieste, kde stáli mrakodrapy WTC, rodinní príslušníci a priatelia prečítajú mená obetí. Organizátori sa rozhodli pre tento krok, aby obmedzili kontakt rečníkov pri striedaní na pódiu. Pietnej spomienky sa zúčastní aj viceprezident Mike Pence a prístup na ňu budú mať príbuzní obetí.

Newyorský hasičský zbor vyzval svojich členov, aby účasť na spomienkových akciách obmedzili. Hasiči tvorili viac ako desať percent obetí útokov z 11. septembra, ktoré si vyžiadali 3000 obetí a viac ako 6000 zranených.

Večer sa v New Yorku uskutoční ďalšia spomienková akcia, rozsvietenie dvoch obrovských svetelných stĺpov, ktoré znázorňujú zrútené mrakodrapy.

​Organizátori akcie sa to v auguste rozhodli zrušiť, príčinou má byť koronavírus, toto rozhodnutie skritizovali niektorí predstavitelia, napríklad guvernér štátu New York Andrew Cuomo. Organizátori nakoniec oznámili, že sa im podarilo zaistiť bezpečnosť realizačného tímu. 

Zmeny sa dotknú aj pamätnej akcie pri pensylvánskom meste Shanksville, na ktorej sa zúčastní prezident Donald Trump a kandidát na prezidenta Demokratickej strany Joe Biden. Ceremoniál, ktorý zvyčajne trvá 90 minút, skrátili o hudobné vystúpenia a mená obetí bude čítať iba moderátorka. Zmeny ceremónie v New Yorku ťažko znášajú niektorí príbuzní, politici či predstavitelia policajných a hasičských zborov. 

"Je to pre mňa ďalšia rana," povedal k zrušeniu čítania mien naživo Jim Riches, ktorý dlhodobo kritizuje organizátorov.

Ďalší príbuzní nad rozhodnutím organizátorov vyjadrili pochopenie. Usporiadatelia odmietajú kritiku. "K zmenám došlo, aby sme si mohli pripomenúť našich milovaných úctivým a bezpečným spôsobom," uviedla Anthoula Katsimatidesová, členka správnej rady Pamätníka 11.septembra, ktorý usporadúva spomienku. Katsimatidesová vyjadrila nádej, že sa čítanie mien obetí vráti budúci rok k obvyklému charakteru. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy