Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Trump: vysoko postavení predstavitelia ministerstva obrany chcú viesť vojny
Zdielať na

Trump: vysoko postavení predstavitelia ministerstva obrany chcú viesť vojny

V júni vydala Iránska vláda zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa a desiatky ďalších ľudí a požiadala Interpol o spoluprácu pri ich dolapení.

WASHINGTON / Vysoko postavení predstavitelia amerického ministerstva obrany chcú neustále viesť vojny, aby robili radosť firmám, ktoré dodávajú armáde vojenské vybavenie. V pondelok to prehlásil prezident Donald Trump, medzi ktorým spolu s armádnymi veliteľmi rastie napätie, uviedla agentúra AP.

Prezident sa v posledných dňoch snažil odvrátiť obvinenie, že sa pred dvoma rokmi nelichotivo vyjadril o zosnulých amerických vojakoch, aj tých, ktorý za prvej svetovej vojny boli pochovaní na cintoríne vo Francúzsku. S kauzou prišiel časopis The Atlantic, ktorý sa odvoláva na nemenované zdroje, ktoré Trump kritizuje.

​Šéf Bieleho domu na konferencií v pondelok zopakoval, že článok v časopise je výmysel. "Netvrdím, že ma armáda ma miluje, ale vojaci áno," poznamenal.

"Najvyšší predstavitelia Pentagonu ma asi nemajú radi, pretože oni by radšej viedli vojny, aby sa všetky spoločnosti, ktoré vyrábajú bomby, lietadlá a všetky ostatné veci mali dobre," dodal Trump.

Prezidentove vzťahy s vojenskými veliteľmi sú napäté od leta, keď Trump pohrozil, že povolá armádu do ulíc niektorých amerických miest kvôli protestom, ktoré vypukli po uverejnení videa z tvrdého zákroku policajta proti afroameričanovi Georgovi Floydovi. Floyd už mal predtým opakované problémy zo zákonom, ako napríklad uchovávanie drog a ozbrojenú krádež, za ktorú bol zadržaný na pät rokov, uviedla BBC.

Nezhody vypukli medzi prezidentom a najvyššie postaveným generálom armády Markom Milleyom, ktorý na začiatku júna stál na Trumpovej strane pri kontroverznom fotení pred kostolom na námestí Lafeyette Square, naproti Bielemu domu, pri ktorom polícia agresívne rozohnala prevažne pokojný protest. Milley, ktorý mal pri udalosti oblečenú maskáčovú uniformu, však neskôr povedal že účasť ľutuje, pretože vyvoláva dojem, že armáda sa zapája do domácej politiky. 

Jedným z Trumpových predvolebných sľubov bola rozsiahla modernizácia armády, podľa časopisu Forbes jeho administratíva medzi rokom 2016 až 2020 zvýšila rozpočet Pentagonu o štvrtinu. Agentúra AP pripomína, že minister obrany Mark Esper, ktorého vymenoval Trump, bol v roku 2017 hlavným washingtonským lobistom zbrojárskej spoločnosti Raytheon.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy