Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matovičova vláda vyzýva na ukončenie násilia v Bielorusku, sú za nové prezidentské voľby
Zdielať na

Matovičova vláda vyzýva na ukončenie násilia v Bielorusku, sú za nové prezidentské voľby

MINSK/BRATISLAVA / Vláda Slovenskej republiky vyzýva na ukončenie násilia a dodržiavanie základných ľudských práv a slobôd v Bielorusku. Zároveň vyzvala, aby došlo k spravodlivému potrestaniu osôb zodpovedných za násilné kroky voči občanom Bieloruska, bezodkladné prepustenie zadržiavaných účastníkov pokojných protestov, a diskusii na zopakovanie prezidentských volieb.

K protestujúcim, ktorí neuznávajú výsledky prezidentských volieb v Bielorusku z 9. augusta a požadujú rezignáciu autoritárskeho lídra Alexandra Lukašenka, sa v utorok pridali ďalšie stovky robotníkov. Už 65-ročný prezident, ktorý vládne od roku 1994, odstúpenie odmieta a v snahe zabezpečiť si lojalitu bezpečnostných zložiek podpísal dekrét, ktorým si ctí služby vyše 300 policajných dôstojníkov.

Podľa tamojšieho ministerstva vnútra vyznamenania nesúvisia s tvrdými zásahmi polície, ktorých sa dopúšťala na protestujúcej verejnosti a ktoré vyvolali medzinárodnú kritiku. Doposiaľ bolo v Bielorusku zadržaných takmer 7-tisíc ľudí, stovky utrpeli zranenia a najmenej dvaja ľudia zahynuli. Polícia rozháňala davy zábleskovými granátmi, slzným plynom, gumovými projektilmi a demonštrantov tiež bila.

Matovičova vláda podporuje a vyzýva ukončenie násilia v Bielorusku a prepustenie demonštrantov. Vláda SR zároveň potvrdila, že bude na pôde Európskej únie podporovať rozhodnutia o cielených a reštriktívnych opatreniach voči osobám zodpovedným za násilie na občanoch Bieloruska a bude podporovať úsilie medzinárodného spoločenstva využiť všetky nástroje na zastavenie ďalšej eskalácie napätia v Bielorusku. "V tomto kontexte podporuje spustenie Moskovského mechanizmu OBSE na prešetrenie porušovania základných ľudských práv a slobôd v Bielorusku," uvádza sa v stanovisku vlády.

Pomocná ruka od univerzít 

Dve najväčšie slovenské univerzity, Slovenská technická univerzita a Univerzita Komenského v Bratislave, zaregistrovali iniciatívu ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka zameranú na pomoc mladým ľuďom v Bielorusku, ktorí sa doma dostali do problémov pre svoje názory. Rektori STU Miroslav Fikar a UK Marek Števček listom oslovili ministra Korčoka s ponukou na spoluprácu pri pomoci bieloruským študentom.

"Obe univerzity sú pripravené pomôcť slovenskému ministerstvu zahraničných vecí a poskytnúť potrebné organizačné, riadiace či ubytovacie kapacity, ako aj podporu bieloruským študentom pri ich štúdiu na Slovensku," uviedla v tlačovej správe Alexandra Kuliková z Oddelenia pre vonkajšie vzťahy UK v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy