Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zadržaných demonštrantov v Bielorusku začali prepúšťať. Niektorí opísali policajnú brutalitu
Zdielať na

Zadržaných demonštrantov v Bielorusku začali prepúšťať. Niektorí opísali policajnú brutalitu

MINSK / Nečakané. Bielorusko začalo prepúšťať zadržaných demonštrantov. Minister vnútra sa tiež verejne ospravedlnil ľuďom za zranenia počas protestov. Minsk je vraj pripravený rokovať so zahraničnými partnermi o situácii po voľbách. Ministri zahraničia členských štátov Európskej únie vrátane nášho Ivana Korčoka o Bielorusku rokovali cez telemost.

"Naozaj, že základný, ale silný výstup z rokovania ministrov, ktorý môžem potvrdiť už teraz je jednota v tom, že voľby v Bielorusku neboli férové, neboli demokratické a výsledky boli sfalšované," vyjadril sa slovenský minister zahraničia Ivan Korčok. Ministri sa dohodli na uvalení cielených sankcií voči predstaviteľom režimu.

"Tu nejde o to, aby sme týmito sankciami nejako plošne zasiahli najmä tých, ktorí trpia v Bielorusku a to sú občania," dodal Korčok.

 Brány väznice opustili prví zadržiavaní demonštranti. Boli medzi nimi muži aj ženy. Niektoré plakali. Chlapi ukazovali zranenia. Rozprávali o hororových zážitkoch. "V policajnom aute nútili ľudí spievať štátnu hymnu. Tých, ktorí sa pomýlili, zbili. Aj včera bili ľudí. Nútili ich volať na slávu špeciálnym jednotkám," opísal prepustený demonštrant Jevgenij. 

Policajti pri zásahoch nešetrili ani dievčatá. "Dali mi na výber - Buď pôjdem na 15 dní do basy, alebo ma zbijú. Keďže som tu je jasné, čo som si vybrala. Zbili ma po nohách," opísala demonštrantka Lina. 

Volebná komisia zverejnila oficiálne výsledky prezidentských volieb. Podľa nich je víťazom Lukašenko s osemdesiatimi percentami hlasov. V krajine im však verí už len málokto. Opozičná líderka Cichanovská vyzvala z Litvy svojich stúpencov, aby podporili prepočítanie hlasov. "Máme dôkazy o tom, že v okrskoch, kde došlo k pravdivému spočítaniu som získala od 60 do 90 percent hlasov," vyhlásila Svjatlana Cichanovská. 

Demonštrácie v krajine napriek brutálnym zásahom pokračujú. Rastie aj počet robotníkov, ktorí sa pripájajú k štrajku. Demonštrujú aj zdravotníci, či učitelia Stovky žien v uliciach Minska vytvárajú živé reťaze solidarity.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy