Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Podpaľača z českého Bohumína už polícia poslala do väzby. Známy je pravdepodobný motív
Zdielať na

Podpaľača z českého Bohumína už polícia poslala do väzby. Známy je pravdepodobný motív

KARVINÁ / Okresný súd v Karvinej dnes dal do väzby 45 ročného muža obvineného zo sobotného zapálenia bytu v Bohumíne. Súd plne vyhovel návrhu štátneho zástupcu, ktorý sa obával, že by obvinený z obavy z vysokého trestu utiekol alebo by páchal násilnú trestnú činnosť. Pri požiari zomrelo 11 ľudí, z toho 3 deti.

"Súd plne vyhovel môjmu návrhu a vzal obvineného do väzby a to z oboch väzobných dôvodov. Odôvodnil to hrozbou vysokého trestu a obavy z opakovanej trestnej činnosti," uviedol dozorujúci žalobca Michal Król.

Muža, ktorý sa pri čine popálil, priviedla polícia na súd s obviazanými rukami a v nepriestrelnej veste. Priviezli ho z nemocnice a k činu sa priznal. Król dodal, že vzhľadom na zranenia je muž v starostlivosti lekárov. Poputuje preto do pankráckej väzobnej väznice, ktorá má nemocnicu.

Król dodal, že podľa doterajších zistení použil muž benzín, ktorý si krátko predtým kúpil na čerpacej stanici. V sobotu okolo 18:00 prišiel k bytu, kde žil jeho syn, manželka, vnuk a jeho matka. "Inicioval požiar. Nemyslíme si, že bol v byte. Či vylial horľavinu do bytu cez pootvorené či zatvorené dvere, budú musieť posúdiť znalecké posudky," povedal žalobca.

Motívom podpaľačského útoku boli podľa dozorkonajúceho štátneho zástupcu spory. "Ako motív uvádza snahu postrašiť manželku a syna s ktorými mal dlhodobé nezhody," povedal Król. Spúšťačom bola podľa neho aj emocionálne nezvládnutá situácia, kedy sa útočníkovho manželka od neho odsťahovala práve k synovi. "Tvrdí, že si neuvedomil, čo môže spôsobiť. Aktuálne prejavuje určitú ľútosť. Avšak - čo si o také ľútosti myslieť," doplnil Król.

V byte podľa neho bolo v čase útoku 15 ľudí pozvaných na oslavu detských narodenín. Oheň podľa štátneho zástupcu zabil útočníkovu manželku, syna, vnuka a jeho matku. Zomreli aj ďalšie dve deti pozvané na oslavu. Väzby k ostatným obetiam žalobca nechcel špecifikovať. "Boli tam ďalší ľudia bez príbuzenských vzťahov," povedal len. Priamo v byte zomrelo šesť ľudí. Ďalších päť ľudí zomrelo po páde z okna. Štyrom sa podarilo z bytu uniknúť cez balkón.

Policajti útočníka v pondelok obvinili z vraždy a všeobecného ohrozenia. Hrozí mu až výnimočný trest vrátane doživotia. Vyšetrovanie podpaľačského útoku podľa Króla potrvá niekoľko mesiacov. Čakať sa bude napríklad na znalecké posudky. Experti musia vyhodnotiť, ako sa oheň šíril aj kde všade horľavina bola. Skúmať sa bude aj duševný stav obvineného. Podľa žalobcu ale zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by mal duševnú poruchu.

Pozrite si emotívne video s príbuznými po nešťastnej udalosti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy