Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spoveď Slovenky žijúcej v Brazílii: Je to tu veľmi ťažké, koronavírus všetko zmenil
Zdielať na

Spoveď Slovenky žijúcej v Brazílii: Je to tu veľmi ťažké, koronavírus všetko zmenil

RIO DE JANEIRO / Južná Amerika denne zaznamenáva vysoké počty ľudí, ktorí ochoreli na COVID-19. A žiaľ aj úmrtí. V obľúbenej Brazílii je turistický ruch takmer na nule. Návrat k životu pred pandémiou je v nedohľadne, aj keď v niektorých štátoch sa už opatrenia uvoľnili. Slovenka žijúca v Riu de Janeiro, ktorú televízia JOJ oslovila, však tvrdí, že Brazílčania sú napriek nepriaznivej situácii optimisti.

"Na začiatku to bol šok, každý chcel byť doma tie prvé dva týždne, keď sa vyhlásil ten "lockdown", každý to dodržiaval, každý sa zavrel, všetci sa báli," povedala Katarína, Slovenka žijúca v Riu de Janeiro.

Jednotlivé štáty Brazílie však mali problém skoordinovať svoje rozhodnutia o tom, čo zakázať, či povoliť s centrálnou mocou. "Tu v Riu starosta mesta povedal, že obchody sa budú otvárať, hneď na tie dva dni súdny úrad vyhlásil, že sa nebude nič otvárať," vyjadrila sa Katarína.

Podľa Slovenky sa od marca situácia výrazne zmenila. Rúška sú povinné stále, aj keď nie všetci to dodržiavajú. Ďalšie opatrenia sa postupne uvoľnili, aj keď ochorenie COVID-19 stále postupuje. "Jún bol taký veľmi sviatočný, folklórny, kedy tí ľudia odchádzali z hlavných miest do toho vnútrozemia, no a tým vlastne sa kontaminovali aj tí ľudia, ktorí boli vzdialení od hlavných miest," skonštatovala Katarína.

Brazília prišla o turistov, čo postihlo aj samotnú Katarínu, ktorá pracuje v oblasti cestovného ruchu. "Ja mám prevažne slovenských turistov, českých a poľských. Nejaký pol rok, aj viac tu ale turizmus určite nebude," zhodnotila Katarína.

Počas koronakrízy prišlo o prácu v Brazílii veľmi veľa ľudí a nielen v oblasti hotelierstva, či reštaurácii. "Od vlády dostaneme nejaký balíček peňazí, čo je v prepočte asi 100 eur na mesiac. Je to tu veľmi ťažké, ale Brazílčania sú veľmi pozitívni ľudia," prezradila Katarína. Kedy sa situácia začne zlepšovať, je vraj veľká otázka. "Keďže tá situácia stále nie je stabilná, tak sa to tu všetko stále mení," povedala Katarína.

Katarína sa v týchto dňoch vracia domov. Letenku si pozháňala na druhý pokus. Pre Slovákov, ktorí by sa z Južnej Ameriky chceli vrátiť a majú s tým problém, má ministerstvo zahraničných vecí jedno odporúčanie. "Sú dve alternatívy. Jedno je zavolať priamo na zastupiteľský úrad danej krajiny pokiaľ ho tam máme. A druhou možnosťou je obrátiť sa na našu centrálu v Bratislave a aj prostredníctvom našich partnerských krajín občanovi kdekoľvek na svete veľmi rýchlo pomôcť informáciami či servisom, ktorý v zmysle zákona zabezpečujeme," uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy