Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poľsko po troch mesiacoch otvorilo hranice. Slovensko však naďalej voľný pohyb s krajinou obmedzuje
Zdielať na

Poľsko po troch mesiacoch otvorilo hranice. Slovensko však naďalej voľný pohyb s krajinou obmedzuje

VARŠAVA / Poľsko v sobotu po troch mesiacoch otvorilo svoje hranice so susednými krajinami, ktoré sú členmi Európskej únie. Slovensko však naďalej obmedzuje voľný pohyb s Poľskom len na 48 hodín. 

Na hraniciach s Českom, Slovenskom, Nemeckom a Litvou sa už nebude ľuďom kontrolovať teplota a pre únijné občanov odpadá aj povinnosť dvojtýždňovej karantény, Kontroly na hraniciach s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou oblasťou Kaliningrad zostávajú.

Slovensko však naďalej obmedzuje voľný pohyb s Poľskom len na 48 hodín. MV SR zároveň upozorňuje občanov, že pri návrate z Poľska nemusia ísť do karantény, ani nemusia predložiť negatívny test na Covodi-19 len vtedy, pokiaľ ich pobyt nepresiahol 48 hodín. Stále však platí aj povinnosť preukázať dodržanie tejto lehoty príslušníkovi Policajného zboru SR (PZ SR) pri kontrole.

Slovensko od soboty síce nebude vykonávať kontroly na hranici s Poľskom, no naďalej platia karanténne opatrenia v zmysle platného opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR.

"Osoby prichádzajúce na územie Slovenska z Poľska po dlhšom čase ako 48 hodín sa musia preukázať negatívnym testom na COVID-19, nie starším ako 96 hodín, príslušníkovi Policajného zboru SR. Ak sa pri vstupe na územie Slovenska nevykonáva kontrola, je potrebné bezodkladne odovzdať negatívny výsledok testu na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Následne sa takejto osobe nariaďuje izolácia v domácom prostredí do doby získania ďalšieho negatívneho výsledku na ochorenie COVID-19, ktorý si treba dať urobiť najskôr po 5 dňoch izolácie,“ vysvetlilo MV SR. 

​Rezort zároveň upozorňuje, že za nerešpektovanie opatrenia úradu verejného zdravotníctva hrozí pokuta vo výške do 1 659 eur. "V blokovom konaní môžu orgány PZ SR a obecnej polície uložiť páchateľovi za nerešpektovanie tohto opatrenia pokutu vo výške do tisíc eur,“ dodal rezort.

Vstup do Poľska z územia SR bude možný aj mimo hraničných priechodov Trstená-Chyžné a Vyšný Komárnik-Barwinek, a to bez povinnosti absolvovania domácej karantény v Poľsku či preukázania sa negatívnym testom na ochorenie Covid-19. V Poľsku však zároveň ostáva v platnosti povinnosť nosiť rúško v miestach ako sú prostriedky MHD, obchody, kiná, divadlá, masážne salóny, kostoly a úrady.

MV SR tiež informuje, že epidemiologická situácia v niektorých častiach Poľska sa stále nezlepšila a chorobnosť sa v posledných dňoch zvýšila najmä v oblasti Sliezska, ktoré sa nachádza blízko hraníc so Slovenskom a situácia je tam naďalej vážna. Vo vzťahu k Poľsku tak zostáva v platnosti odporúčanie slovenských úradov zvážiť nevyhnutnosť cestovania, najmä do oblasti Sliezska.

Od začiatku epidémie sa v Poľsku koronavírusom nakazilo podľa miestnej vlády 28 557 ľudí. S Covid-19 ich 1222 zomrelo. Asi 13 800 infikovaných sa už zotavilo.

​Otvorenie hraníc so susednými štátmi EÚ premiér Morawiecki oznámil v stredu. Zároveň oznámil, že od 16. júna sa zmierni aj reštrikcie v medzinárodnej leteckej doprave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy