Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Zvýši bezpečnosť na školách SBS? Školy žiadajú pomoc, minister je pripravený rokovať
Zdielať na

Zvýši bezpečnosť na školách SBS? Školy žiadajú pomoc, minister je pripravený rokovať

BRATISLAVA / Po štvrtkovom útoku na základnej škole vo Vrútkach prichádza otázka, či sú školy na Slovensku dostatočne zabezpečené pred takouto hrozbou. Podľa predsedkyne Združenia základných škôl sú mnohé školy stále odomknuté a bezpečnosť nie je dostatočná. Preto žiadajú štát o pomoc, vrátane tej finančnej.

 "Pre nás to bude výzva, budeme diskutovať, či už so zriaďovateľmi alebo s riaditeľmi ako ešte výraznejšie nastaviť bezpečnosť. Či už kamerovými systémami, alebo inými pokynmi, aby sa naozaj takéto udalosti vôbec nestali," vyjadril sa po útoku 22- ročného mladíka na škole vo Vrútkach, minister školstva Branislav Gröhling. Po zvýšení bezpečnosti na našich školách volajú aj zriaďovatelia súkromných škôl, riaditelia, ale aj združenie základných škôl. Podľa Aleny Petákovej sa učitelia cítia ohrození a podmienky v školách sa zhoršili, a sú nebezpečnejšie ako tomu bolo pred rokmi. "Je najvyšší čas sa zamyslieť nad tým, ako systémovo postupovať v týchto veciach. Práve tie krízové situácie nie sú až tak riešené, je tu škola ponechaná sama na seba. Naozaj menšie školy sú mnohokrát aj otvorené," uviedla Alena Petáková  predsedkyňa Združenia základných škôl. 

"Túto problematiku nevnímame len cez mreže, nepriestrelné sklá alebo hlásiče, ktoré ale neochránia deti na školskom dvore," poznamenala Eva Ohraďanová štatutárna zástupkyňa, Asociácia pracovníkov súkromných škôl a školských zariadení Slovenska. 

 "Najskôr treba urobiť analýzu, ktorú bohužiaľ nemáme, zatiaľ, urobenú. Zistiť v akom stave tie školy sú a potom vymedziť niekoľko miliónov na to, aby sa tá bezpečnosť zvýšila na školách," pokračovala Eva Horníková, riaditeľka ZŠ Karlova Ves. 

Niektoré školy sú ale už teraz o krok ďalej. Napríklad vrátnicu majú skôr väčšie školy. Pritom pre kontrolu školy a jej vchodu je dôležitá. Základná škola na Drieňovej ulici v Bratislave má zasa na chodbách aj v triedach kamery. Tie ale podľa jej riaditeľa slúžia na to, aby odhaľovali napríklad šikanu. "Žiadny kamerový systém alebo bezpečnostný systém by nám bohužiaľ nejakým spôsobom nepomohol predísť tomu, čo sa stalo vo Vrútkach. Vo všetkých školách sú tie prístupy do škôl urobené na rovnako," poznamenal Gabriel Kalna, riaditeľ ZŠ Drieňová.

Základná škola v Lamači má zasa vnútornú telefonickú linku aj po triedach. "Ktorou z vrátnice vedia volať do tried. Systém prepojenia už máme, keby bol nejaký problém," povedala Petáková. Minister školstva chce v tejto súvislosti viesť rozsiahlu diskusiu. "So zriaďovateľmi a riaditeľmi škôl, zo zástupcami samospráv ako aj s rezortom vnútra o tom, ako ešte lepšie nastaviť bezpečnosť v školách, aby sa podobným prípadom dalo zabrániť. O konkrétnych opatreniach je ale ešte predčasné hovoriť," vyjadrila sa hovorkyňa rezortu Vitková. 

SBS a alarm

"Za súkromné školy sme ochotní vstúpiť do dialógu o ochrane našich detí, ktoré ale musí byť komplexné," vyjadrila sa Asociácia pracovníkov súkromných škôl a školských zariadení Slovenska 

"BSK už spoločne so školami hľadá riešenie ako posilniť bezpečnosť vo svojich budovách, vrátane finančného vyčíslenia," informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman. Podľa skúsených pedagógov by ale najviac pomohol sbskár. "Keď vojde niekto do budovy, aby sa stlačil nejaký alarm a všetci hneď vedeli, že je nejaký problém. Ale stále tu chýba nejaká bezpečnostná služba," dodala Petáková zo Združenia základných škôl.

Bezpečnosť na školách riešilo aj Česko

Otázku bezpečnosti na školách už riešila aj Česká republika. Tamojšie ministerstvo školstva tak urobilo po útoku psychicky chorej ženy v Žďári nad Sázavou, ku ktorému došlo ešte v roku 2014. Rezort na to v dvoch vlnách uvoľnil 26 miliónov českých korún.

"Bolo vďaka tomu podporených 300 škôl. Bezpečnosť na školách je naviac jedným z kritérií, ktoré pri svojich inšpekčných návštevách pravidelne kontroluje česká školská inšpekcia," informoval Ondřej Macura, hovorca českého ministerstva školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy