Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kolegovia a študenti o zosnulom učiteľovi z Vrútok: On nie, že urobil hrdinský čin, on taký naozaj bol
Zdielať na

Kolegovia a študenti o zosnulom učiteľovi z Vrútok: On nie, že urobil hrdinský čin, on taký naozaj bol

VRÚTKY / Štvrtok sa stal čiernym dňom pre Spojenú školu vo Vrútkach. Mladý muž dovnútra vtrhol násilím a útočil nožom na žiakov i učiteľov. Zabil zástupcu riaditeľky školy, ktorý bol otcom štvorročného dieťaťa. Po jeho besnení zostali zranení ďalší ľudia - dvaja žiaci, učiteľka i školník. Kolegovia a žiaci teraz spomínajú na učiteľa chémie a matematiky Jaroslava Budza, ktorý vlastným životom bránil deti v škole.

​Keď žiaci, učitelia, ale aj ich školník, išli ráno do svojej školy vo Vrútkach, určite netušili, že ich tam čaká tragický deň, ktorý sa, žiaľ, vryje do pamäti najmä im, ale aj ostatným ľuďom na celom Slovensku. Vyčíňal tam muž, ktorý sa dostal dovnútra i napriek tomu, že vchodové dvere boli zamknuté.

Na odpor sa mu okrem školníka postavil práve zástupca riaditeľky a obľúbený učiteľ Jaroslav Budz. "V mojich očiach bol nekonfliktný typ, my sme sa stretávali na prechádzkach, pretože má malé dieťatko a ešte som ho nahováral, aby už šiel na penziu a venoval sa tomu dieťaťu. Stalo sa, čo sa stalo. Paradoxom je, že s tým vrahom som spolupracoval v jednej firme. Už v práci bol čudný, bol konfliktný aj tam, aj mimo práce," opisuje kamarát zosnulého Jaroslava Budza. 

"Boli sme kolegovia a aj veľmi dobrí priatelia. Bol vždy veselý, deti ho mali radi aj on mal rád deti. Nikoho neodmietol, keď potreboval pomôcť. Aj študenti, čo potrebovali doučovanie, keď išli na vysokú školu, tak ich nikdy neodmietol," hovorí bývalá kolegyňa Ľubica Zacharová. "Keby ste ho poznali, tak to je neskutočný charakter človeka. Učiteľ srdcom, ale on nám tým dával všetko, on bol vzorom do života," povedala bývalá študentka. 

Na učiteľa Jaroslava Budza si spomína v dobrom aj jeho bývalá žiačka Zuzana: "Nie je to človek, ktorý si zaslúži, aby sa o ňom pekne hovorilo iba preto, čo sa stalo, ale on bol naozaj úžasný človek." V osobnom živote mal podľa Zuzany veľa tragédie. "Odišla mu manželka a syn, ale neostal kvôli tomu zatrpknutý, on bol naozaj veľmi príjemný človek," pokračuje Zuzana s tým, že naozaj žil pre tie deti v škole. 

Vypočujte si celý rozhovor bývalej žiačky Zuzany: 

Situáciu sledujeme v ONLINE reportáži: 

Pozrite si reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy