Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jedného z policajtov, ktorý bol pri zadržaní George Floyda, prepustili na kauciu
Zdielať na

Jedného z policajtov, ktorý bol pri zadržaní George Floyda, prepustili na kauciu

WASHINGTON / Jedného zo štyroch zadržaných, dnes už bývalých minneapoliských policajtov, ktorý bol pri zadržaní zosnulého George Floyda, prepustili na kauciu. Thomasa Lane americká prokuratúra obvinila z napomáhania vražde. Väzbu opustil po zložení kaucie 750.000 dolárov.

Policajt Thomas Lane s ďalšími dvoma kolegami podľa prokuratúry napomohli vražde tým, že nezastavili policajta Dereka Chauvina, ktorý Floydovi kľačal 9 minút na krku. Chauvin teraz čelí obvineniu z vraždy. Smrť afroameričana Georgea Floyda vyvolala v USA nevídanú vlnu demonštrácií proti rasovej nerovnosti a policajnej brutalite, protesty v mnohých mestách prerástli do násilností. 

Všetkých štyroch policajtov po incidente polícia v Minneapolise prepustila. Pre Chauvina stanovil súd kauciu 1,25 milióna dolárov a pre zvyšných troch milión dolárov. V prípade splnenia ďalších podmienok, ako sú mimo iného odovzdanie cestovných dokladov, záväzok neopustiť americký štát Minnesota, či odovzdanie prípadných zbraní, sa kaucia zníži na jeden milión pre  Chauvina a 750.000 dolárov pre ostatných troch policajtov.  Thomas Lane využil zníženie kaucie potom, čo splnil tieto podmienky. 

Obhajca Lanea sa pred médiami vyjadril, že jeho klient sa snažil  Floydovi pomôcť. Uviedol tiež, že bol len štvrtý deň v službe a práve  Chauvin bol jeho školiteľom. "Čo mal môj klient urobiť, keď nie poslúchať školiaceho dôstojníka?," vyjadril sa obhajca Earl Gray.

Policajt zatýkanému mužovi v uliciach Minneapolisu kľačal na krku aj napriek opakovaným prosbám, že nemôže dýchať. O jemnejší prístup ho žiadali aj svedkovia. Neozbrojeného afroameričana policajt zatýkal s ďalšími tromi kolegami. Údajne sa podobal na podozrivého z lúpeže a preukázal sa falošným dokladom. Zomrel krátko po zatknutí. "Takýto postup je pri zatýkaní zakázaný. Obeť 5 minút prosila o pomoc. Policajt zlyhal v najzákladnejšom ľudskom rozmere," uviedol starosta Minneapolisu Jacob Frey.  

"Nejde o náhodnú chybu. treba preskúmať dôkazy, ale podľa mňa je nad slnko jasné, že došlo k porušeniu zákona," uviedla Amy Klobuchar, senátorka za štát Minnesota. George Floyd, ktorého smrť rozpútala v Spojených štátoch masové protesty, zomrel udusením. To je záver druhej pitvy, ktorú si objednala rodina mŕtveho.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy