Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Zosuvy pôdy v Nórsku. V mori skončilo osem domov
Zdielať na

VIDEO: Zosuvy pôdy v Nórsku. V mori skončilo osem domov

ALTA / Nórske médiá zverejnili nové zábery obrovského zosuvu pôdy v meste Alta na severe krajiny. Nakrútil ich jeden z miestnych obyvateľov. Podarilo sa mu zachytiť, ako sa pôda aj s ôsmimi domami a karavanom pomaly, no nezadržateľne sunie do mora. Príčina zosuvu je zatiaľ neznáma. Nórski záchranári z miesta evakuovali jedného človeka. Pri nešťastí sa zrejme nikto nezranil, ani neprišiel o život. Záchranárske práce však spomaľuje strach z ďalších zosuvov pôdy.

Zosuv pôdy v severnom Nórsku zmietol do mora osem domov. Podľa predbežných informácií si nevyžiadal žiadne obete na životoch, uviedol server The Local.

Zosuv zeminy a kamenia s rozmermi 40 metrov na šírku a 800 metrov na dĺžku sa odohral v stredu popoludní v blízkosti mesta Alta, ktoré ležia ďaleko za polárnym kruhom. Nešťastie zachytil na video miestny obyvateľ Ján Egil Bakkedal. Agentúre AP povedal, že vo chvíli, keď sa pôda začala pohybovať, si pripravoval jedlo. Potom "vybehol ako o život" na najbližší kopec a s telefónom v ruke prizeral, ako jeden z jeho domov je strhávaný do neďalekého fjordu.

"Pes, ktorého zosuv strhol do mora, dokázal sám v poriadku doplávať na breh," povedal miestny policajt Torfinn Halvar. "Nemôžeme povedať s absolútnou istotou, že to žiadneho človeka nestrhli," dodal. "Stále máme na mieste ľudí, ktorí vyhodnocujú nebezpečenstvo ďalších zosuvov," uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy