Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Do protestujúcich vrážajú policajné autá, v mestách zakázali vychádzať. Amerikou otriasajú najväčšie protesty
Zdielať na

Do protestujúcich vrážajú policajné autá, v mestách zakázali vychádzať. Amerikou otriasajú najväčšie protesty

USA / Násilné protesty, ktoré v Spojených štátoch vyvolala smrť Afroameričana Georgea Floyda v rukách minneapoliského policajta, sa rozšírili do vyše tridsiatky miest . Protestujúci od New Yorku po Los Angeles podpaľujú policajné autá a budovy, polícia proti davom porušujúcim zákazy vychádzania používa slzný plyn a gumové projektily a na oboch stranách rastú počty zranených.

Nasadená je národná garda

Podľa CNN zaviedli zákazy vychádzania v 25 mestách v 16 štátoch. Zhruba tucet štátov a tiež Washington, D.C. aktivovali Národnú gardu. Od štvrtka podľa agentúry AP zadržali vyše 1 300 ľudí v 16 mestách, vrátane vyše 500 v Los Angeles.

V uliciach sú desaťtisíce ľudí, ktorí nedodržiavajú potrebné odstupy a mnohí nemajú ochranné rúška, čo medzi expertmi vyvoláva obavy z ďalšieho šírenia koronavírusu v krajine.

"Spojené štáty americké musia tvrdo zasiahnuť proti násilným demonštráciam, inak  sa do veci vloží federálna vláda vrátane armády," vyhlásil v nedeľu na svojom twittrovom účte prezident Donald Trump. Pentagon medzitým oznámil, že vojenské jednotky sú v pohotovosti a sú pripravené do štyroch hodín k nasadeniu pokiaľ o to americký štát Minnesota požiada. Guvernér štátu Minnesota Tim Walz už naplno mobilizoval národnú gardu a uviedol, že zvažuje ponuku ministerstva obrany USA na vyslanie vojenskej polície. "Liberálni guvernéri a starostovia musia jednať omnoho tvrdšie, alebo federálna vláda zasiahne a urobí to, čo je potrebné. Vrátane využitia  neobmedzenej moci našej armády a veľkého zatýkania," uviedol Trump. 

Násilie v uliciach

V Detroite zomrel v piatok neskoro večer miestneho času jeden z účastníkov tamojších protestov. Do davu, ktorý sa zhromaždil v reakcii na pondelňajšiu násilnú smrť černocha George Floyda,niekto strieľal z auta. Informovala o tom v sobotu hovorkyňa miestnej polície Nicole Kirkwood. Dodala, že žiadny policajt zbraň nepoužil.

K streľbe došlo o 23:30 miestneho času v centre mesta, kde sa policajti stretli s desiatkami protestujúcich. Obeťou bol 19-ročný muž, za mŕtveho bol vyhlásený v nemocnici. Podozrivý prišiel v športovo-úžitkovom vozidle (SUV) a vypálil do davu, povedala Kirkwood. Podrobnosti o obete ani útočníkovi neuviedla.

V centre Indianapolisu boli behom sobotných protestov postrelení najmenej traja ľudia a jeden človek zomrel. Informoval o tom tamojšia polícia Randal Taylor. Polícia vec prešetruje a nabáda občanov aby sa oblasti vyhli. Nie je jasné či strelba súvisí s protestmi a podľa twittru miestnej polície nestrielali muži zákona.

Kritiku vyvolal incident pri ktorom do demonštrantov narazili dve autá newyorskej polície. Dav sa jednému z aut pokúsil zaterasiť cestu zábranou a ľudia naň hádzali predmety. "Prial by som si, aby to policajti neurobili," povedal newyorský starosta a dodal, že k videu chýba kontext. "Znepokojujúcu" situáciu ale podľa neho vyvolali protestujúci, ktorí autu zaterasili cestu.

Protesty vyhnali do úlic po celom svete

V Berlíne sa v sobotu pred americkou ambasádou u Baninborskej brány zišlo niekoľko tisíc ľudí, ktorí protestovali proti okolnostiam Floydovej smrti. Dav niesol transparenty Black Lives Matter ( Na černošských životoch záleží), Spravodlivosť pre Georga Floyda či Nemôžem dýchať.

Stovky ľudí demonštrovalo v londýnskej časti Peckham. Dav v jednu chvíľu zastavil všetkú dopravu na miestnej hlavnej komunikácií. Do centra Londýna bola ohlásená ďalšia demonštrácia na dnes. Budúci týždeň v stredu, v sobotu a v nedeľu sa potom prosteny s Londýne budú konať v Hyde Parku, pred parlamentom a taktiež pred americkým veľvyslanectvom.

V kanadskom Toronte demonštrtanti usporiadali protestný pochod od parku Christie Pits k veliteľstvu mestskej polície. Akcia bola protestom proti smrti Floyda a taktiež černošky Regis Korchinskiovej-Paquetovej a zúčastnilo sa na nej niekoľko tisíc ľudí. Korchinskiová-Paquetová zomrela v stredu behom policajného zásahu po páde z balkóna z výškovej budovy. Média s odvolaním sa na políciu uviedla, že žena bola v dobe zásahu na balkóne, z ktorého skočila. Rodina ženy ale odmietam že by spáchala samovraždu a z podielu na smrti preto viní políciu. Incident polícia naďalej vyšetruje.

V minulých dnech se demonstrace i připomínky Floydovy smrti konaly například v Tokiu, severoitalském Milánu nebo v Mašhadu na severovýchodě Íránu.

Kto bol Georg Floyd?

Policajt zatýkanému mužovi v uliciach Minneapolisu kľačal na krku aj napriek opakovaným prosbám, že nemôže dýchať. O jemnejší prístup ho žiadali aj svedkovia. Neozbrojeného afroameričana policajt zatýkal s ďalšími tromi kolegami. Údajne sa podobal na podozrivého z lúpeže a preukázal sa falošným dokladom. Zomrel krátko po zatknutí. "Takýto postup je pri zatýkaní zakázaný. Obeť 5 minút prosila o pomoc. Policajt zlyhal v najzákladnejšom ľudskom rozmere," uviedol starosta Minneapolisu Jacob Frey. 

Na Georga si priatelia a blízki spomínajú ako na nežného obra. Obľúbeného chlapíka s dobrým srdcom, ktorý si vedel k ľuďom nájsť cestu. Štyroch zasahujúcich policajtov už prepustili. Podľa ich verzie sa muž vzpieral zatknutiu, čo však nenaznačujú zverejnené zábery. "Rozhodli sme sa ich prepustiť. Prípad už vyšetruje Úrad pre trestné zadržanie aj FBI," uviedol Medaria Arradondo, šéf miestnej polície. Príčinu smrti určí pitva. Rodina mŕtveho požaduje, aby kauzu klasifikovali ako vraždu a prepustení policajti sa museli zodpovedať pred súdom. 

Podľa trestného oznámenia policajt Floydovi kľačal na krku osem minút a 46 sekúnd z čoho dve minúty a 53 sekúnd bol v dobe, kedy muž nereagoval. Predtým černoch prosil, aby ho polícia nezabíjala a opakovane si sťažoval, že nemôže dýchať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy