Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
České tajné služby sú opäť v pozore. Do kancelárie pražského starostu nabehli pyrotechnici aj chemická jednotka
Zdielať na

České tajné služby sú opäť v pozore. Do kancelárie pražského starostu nabehli pyrotechnici aj chemická jednotka

PRAHA / Chemici a pyrotechnici zasahovali v kancelárii starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného. Dostal podozrivú obálku, ktorú zaistili hasiči.

Polícia prijala podnet na tiesňovú linku okolo šiestej večer. "Včera sme prijali oznámenie o nálezu podozrivej obálky," potvrdila hovorkyňa polície Violeta Siřišťová. Mestský úrad Praha Řeporyje, sedem večer. Na miesto prichádzajú desiatky hasičov, chemická jednotka, pyrotechnici a policajti.

Na úrade otvárali obálky, v jednej bol do alobalu zabalený podozrivý biely prášok. Potvrdil to starosta Pavel Novotný, viac informácií odmietol povedať. "Bol som požiadaný políciou, aby som k tomuto incidentu neposkytoval žiadne informácie a ja to budem rešpektovať," reagoval. 

"My sme zaistili obálku s neznámou látkou a previezli sme ju do laboratória k ďalšiemu skúmaniu," priblížil hovorca pražských hasičov Martin Kavka. 

Pyrotechnici a chemická jednotka prášok zaistili a odviezli k ďalšej analýze. Podľa našich informácií polícia považuje zásielku za mimoriadne vážnu, Pavel Novotný je v súčasnej dobe už niekoľko týždňov pod neustálou ochranou polície.

Tú dostal po vyhrážkach v súvislosti s postavením pamätníka trom stovkám vlasovcov za pomoc pri oslobodzovaní Prahy v máji 1945. Tie Rusko považuje za vlastizradcov a Novotnému za to hrozí v Rusku trestné stíhanie. Rovnako tak starostovi Prahy 6 Kolářovi za odstránenie sochy maršala Koneva a primátorovi Prahy Hřibovi za premenovanie námestia pred ruskou ambasádou po zavraždenom odporcovi Kremľa Borisovi Nemcovi. Obaja majú tiež policajnú ochranku.

Agenta s ricínom zrejme našli. Šéfovať má kultúrnemu stredisku v Prahe: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy