Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
"Premorenosť" Čechov je nízka, s ňou ale aj stupeň imunizácie spoločnosti proti koronavírusu
Zdielať na

"Premorenosť" Čechov je nízka, s ňou ale aj stupeň imunizácie spoločnosti proti koronavírusu

PRAHA / Takzvaná premorenosť Čechov koronavírusom je nízka. Také sú výsledky štúdie kolektívnej imunity. Rozsiahlemu testovaniu sa podrobilo asi 26 tisíc ľudí.

Na konci apríla stálo v radoch v Prahe, Brne, na Prostějovsku a V Litoměřiciach 26 000 dobrovoľníkov, aby sa nechalo otestovať. Výsledok - 107 nových pozitívnych prípadov koronavírusu a nízky počet tých, ktorí už chorobou Covid-19 majú za sebou. 

"Všetky tie opatrenia, ktoré boli plošné, boli podniknuté veľmi včasne a vďaka tomu infekcia českou populáciou prešla veľmi mierne," skonštatoval český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. 

To má ale aj negatívny dopad, stupeň imunizácie v spoločnosti je totiž veľmi nízky. Drvivá väčšina nebola ani skôr nakazená bez príznakov. Do budúcnosti teda proti ďalším útokom koronavírusu nemajú Česi protilátky a môžu sa nakaziť.

"Žiadne nejaké nekontrolovateľné šírenie a vývoj protilátok v pozadí masívne do českej populácie nenastal," vysvetlil riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií Ladislav Dušek. "Musíme byť obozretní, vyhodnotiť vlastne uvoľňovanie," doplnil minister zdravotníctva. 

Najvyššia zamorenosť okolo piatich percent sa ukázala v regiónoch ako je Praha, Litovelsko a nárast pociťujete oblasť Karlovarska pri nemeckých hraniciach. "Tieto ložiská musíme veľmi starostlivo monitorovať. Problém, ktorý je v túto chvíľu najživší, je nemocnica v Chebu, kde máme 87 potvrdených prípadov," uviedol námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula. 

Štúdia ukázala aj to, že je koronavírus na ústupe, vyliečených je už v poslednej dobe viac ako novo nakazených. "Odvážim sa teraz povedať, že je dokonca vidieť v celkovej populácii globálne útlm," zhodnotil Ladislav Dušek.

V Českých nemocniciach sa aktuálne lieči 300 ľudí, asi 45 z nich z nich je vo vážnom stave. Výsledky podľa ministerstva zdravotníctva zodpovedajú plánom na postupné uvoľňovanie prísnych opatrení. 

Česko získalo ďalší liek na COVID-19, podali ho už prvej pacientke. Viac už Martin Krpač: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy