Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vedci prišli s prekvapivým objavom: Prečo ohrozuje koronavírus viac mužov ako ženy
Zdielať na

Vedci prišli s prekvapivým objavom: Prečo ohrozuje koronavírus viac mužov ako ženy

Prekonali ste koronavírus? Na Slovensku si to môžete overiť

SVET / Dôvodom prečo ochorenie Covid-19 ohrozuje viac mužov než ženy,  je možno tým, že koronavírus preniká do semenníkov, ktoré sú chránené pred imunitným systémom. S touto hypotézou prišli vedci z USA a Indií, ktorí skúmali rozdiely v dobe zotavenia niekoľko desiatok infikovaných pacientov v indickom Bombaji.  Predbežné výsledky svojej  štúdie zverejnili na serveri MedRxiv.

Výskumný tím zisitil, že mužom trvá v priemere o dva týždne viac, než sa ich telo vírusu SARS-CoV-2 dokáže zbaviť. Vírus k napadnutiu bunky využíva ako receptor enzým angiotensin konvertázu (ACE2), ktorý sa v početnom množstve vyskytuje v pľúcach, tráviacom trakte a srdci. Práve tieto tkanivá sú voči napadnutiu koronavírusom najzraniteľnejšie. U mužov však existuje pre vírus jedno miesto, kde sanachádza ACE2 a ním sú semenníky. Vo vaječníkoch sa naopak tento enzým nevyskytuje.

Štatistiky v mnohých krajinách sveta ukazujú, že zatiaľ čo koronavírus  postihuje zhruba rovnako mužov a ženy, závažné komplikácie sa vyskytujú v omnoho vyššej miere u mužov. Odborníci si zatiaľ  tento jav nedokážu vysvetliť,  hovorí sa však o tom, že muži môžu mať závažnejší priebeh ochorenia napríklad kvôli tomu, že sa medzi nimi vyskytuje väčšie množstvo fajčiarov než je medzi ženami. Niektorí odborníci zmieňujú i možný ochranný vplyv hormónov. 

Hypotéza týkajúca sa dlhého prežívania koronavírusu v semenníkoch podľa niektorých odborníkov  bez ďalšieho skúmania neobstojí. "Proteín ACE2 síce pomáha vírusu dostať sa do bunky k tomuto procesu napomáhajú ale aj iné proteiny,"  uviedol britský endokrinológ Rod Mitchell z univerzity v Edinburgu. "Keby hypotéza bola pravdivá, tak by sme museli pozorovať klinické príznaky ako zápal semenníkov, čo  sa ale doteraz vo väčšej miere nedeje," komentoval štúdiu jeho kolega  Paolo Madeddu z univerzity v Bristolu.

Napríklad v Británií umierajú na koronavírus muži dvakrát častejšie než ženy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy