Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Po tom, ako zavreli pre koronavírus ZOO, sa stalo niečo neuveriteľné! Pandy sa po 10 rokoch opäť spárili
Zdielať na

Po tom, ako zavreli pre koronavírus ZOO, sa stalo niečo neuveriteľné! Pandy sa po 10 rokoch opäť spárili

HONG KONG / Párenie pánd je aj vo voľnej prírode pomerne vzácnou záležitosťou, v zajatí sa teda jedná o extrémne zriedkavé prípady. V zoologickej záhrade v Hong Kongu sa o prirodzené spárenie samičky Jing Jing a samca Le Le pokúšali dlhých desať rokov. Až teraz, keď je ZOO pre pandémiu koronavírusu prázdna a tichá, sa to konečne podarilo.

Z udalosti v ZOO Ocean Park boli zamestnanci zoologickej záhrady nesmierne šťastní. Ide totiž o výnimočnú udalosť. "Dnešné úspešné prirodzené párenie je pre nás všetkých nesmierne vzrušujúce, pretože šanca na to, že panda bude gravidná, je oveľa väčšia ako pri umelom oplodnení," uviedol riaditeľ záhrady Michael Boos v pondelkovom vyhlásení.

Že by k páreniu mohlo dôjsť, pracovníci záhrady, ktorá je od januára kvôli pandémiu verejnosti neprístupná, tušili s predstihom. Že sú pandy "v nálade" totiž naznačovali zmeny v ich správaní. "Od konca marca Jing Jing trávila oveľa viac času vo vode, zatiaľ čo Le Le si značkovali výbeh a hľadal pachové značky Jing Jing," uviedla zoo.

"Známky gravidity vrátane hormonálnych výkyvov a zmien v správaní budeme môcť pozorovať približne na konci júna, aj keď vždy existuje možnosť, že môže ísť o falošnú graviditu," povedal Michael Boos.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy