Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Česká lekárka vyvinula rýchlejšie testy na koronavírus. Na Slovensko už mieria tisíce objednávok
Zdielať na

Česká lekárka vyvinula rýchlejšie testy na koronavírus. Na Slovensko už mieria tisíce objednávok

ČESKÁ REPUBLIKA / Celý svet už obdivuje českú lekárku Soňu Pekovú, ktorá by sa mohla zapísať do svetových štatistík ako vedkyňa, ktorá zmenila svet, zasiahnutý koronavírusom. Práve ona vyvinula jednoduchšie testy na zistenie ochorenia Covid 19. Jej testy teraz mieria do všetkých krajín, ktoré prejavili záujem.

​Lekárka Soňa Peková, o ktorej hovorí celý svet, má svoje laboratórium v českej obci Pchery. "Amerika, Nemecko, Rakúsko, Brazília, Austrália, Nový Zéland, Slovensko," vymenovala krajiny, ktoré prejavili záujem o testy, lekárka Soňa Peková.

Ako prvá spomedzi súkromných laboratórií zistila koronavírus u dvoch žien, ktorým rozobrala štruktúru vírusu do najmenších detailov. Zistila, že bežné testy sú až príliš komplikované, a tak prišla s oveľa jednoduchšou verziou. Tá spočíva v jednoduchosti, rýchlosti a mnohí ocenia aj jej nižšiu cenu. Na Slovensko už mieria tisíce objednávok. 

Virologička pri skúmaní tiež zistila, že súčasná podoba koronavírusu nemusí pochádzať zo zvierat, ale že mohla vzniknúť laboratórne. "Má niektoré sekvencie, ktoré nepatrili prírodným izolátom. Vo Wu-chane je laboratórium, ktoré sa venuje výskumu koronavírusov netopierov, ale v žiadnom prípade nechcem, aby si niekto myslel, že je to z toho laboratória," dodala Peková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy