Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Prvý nakazený koronavírusom nebol z Wu-chanu, úrady sa epidémiu snažili tajiť
Zdielať na

Prvý nakazený koronavírusom nebol z Wu-chanu, úrady sa epidémiu snažili tajiť

PEKING / Prvý známy prípad nákazy novým typom koronavírusu sa objavil v čínskej provincii Chu-pej už 17. novembra. S odkazom na čínske vládne údaje to v piatok napísal hongkonský denník South China Morning Post (SCMP). Podľa denníka ale svetový "pacient nula" ešte potvrdený nebol.

Doteraz sa hovorilo o tom, že sa choroba COVID-19 prvýkrát vyskytla v Číne začiatkom decembra, a síce v chupejskej metropole Wu-chan v tržnici s morskými plodmi, kde sa zároveň predávali aj divoko žijúce zvieratá považované za pravdepodobný zdroj infekcie, píše ČTK.

Podľa najnovších správ bola však infekcia zistená už 17. novembra u 55-ročného obyvateľa provincie Chu-pej. Od tohto dátumu sa denne objavovalo v ohnisku nákazy jeden až päť nových prípadov. Do 15. decembra bolo v Číne zaregistrovaných 27 nakazených. Prvý dvojciferný denný nárast prípadov bol evidovaný 17. decembra.

O desať dní neskôr lekárka Čang Ťi-sien z nemocnice v provincii Chu-pej oznámila čínskym zdravotníckym úradom, že záhadnú chorobu spôsobuje nový typ koronavírusu. Už predtým o doposiaľ neznámej nákaze písala na sociálnych sieťach lekárka z Wu-chanu Aj Fen, ale úrady ju umlčali.

V posledný deň minulého roka už bolo infikovaných v Číne 266 a prvý deň tohto roku 381. Niektoré z týchto prípadov boli zrejme potvrdené spätne. V samotnom závere roka aj informácie začali prenikať do svetových médií.

Medzi prvými deviatimi novembrovými prípadmi nákazy v Číne boli štyria muži a päť žien vo veku medzi 39 a 79 rokmi. Podľa denníka South China Morning Post ani to ale nemuseli byť úplne prvé prípady COVID-19. Žiadny z nich nebol ako "pacient nula" zatiaľ potvrdený, uviedol denník.

Vystopovanie takzvaného "pacienta nula" by poskytlo relevantné informácie o tom, akým spôsobom a ako rýchlo sa nákaza šírila v prvých dňoch. Definitívne by tiež mohol byť stanovený zdroj infekcie a vyhodnotené reakcie čínskych úradov. Podľa kritikov sa úrady snažili začínajúcu epidémiu tajiť.

​Pozrite si rozhovor s virológom Jurajom Kopáčekom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy