Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trump pre šíriaci sa koronavírus zakázal Európanom vstup do USA. Jeden štát má výnimku
Zdielať na

Trump pre šíriaci sa koronavírus zakázal Európanom vstup do USA. Jeden štát má výnimku

USA / Americký prezident Donald Trump v dôsledku šírenia nového koronavírusu na 30 dní obmedzil cestovanie z Európy do USA. Zákaz začne platiť v piatok o polnoci tamojšieho času a nebude sa týkať občanov Veľkej Británie a Američanov, ktorí sa chcú vrátiť domov. Po príchode do USA však budú monitorovať ich zdravotný stav.

Trump v Bielom dome v stredu vyhlásil, že obmedzenia pre ľudí prichádzajúcich z Číny pomohli zabrániť rozsiahlemu šíreniu vírusu, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19. Európsku úniu obvinil z toho, že okamžite nezastavila príchod ľudí z Číny a ďalších krajín s výskytom ochorenia.

Dodal, že šírenie vírusu v USA zapríčinili nakazení cestujúci z Európy. "Rozhodol som sa vykonať niekoľko silných a nevyhnutných krokov na ochranu zdravia všetkých Američanov," vyhlásil prezident.

Obmedzenie sa bude vzťahovať na väčšinu cudzincov, ktorí sa pohybovali v schengenskom priestore 14 dní pred plánovaným návratom do USA. Výnimku budú tvoriť osoby s trvalým pobytom v USA, alebo ich blízki príbuzní. Zákaz nepoznačí len leteckú dopravu, ale aj hotely, firmy poskytujúce prenájom áut, múzeá, reštaurácie a podobne.

Ministerstvo zahraničných vecí následne odporučilo všetkým Američanom, aby necestovali do zahraničia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy