Skoro jasno
17°
Bratislava
List chirurga z Bergama: Pracovná doba už neexistuje. Pre nás je osobný život pozastavený
Zdielať na

List chirurga z Bergama: Pracovná doba už neexistuje. Pre nás je osobný život pozastavený

Vypočujte si rozhovor so Slovenkou Monikou žijúcou pri Miláne

BRATISLAVA / Sociálne siete opäť dokazujú, aký veľký vplyv môžu mať na ľudí. Od pondelka na Facebooku koluje spoveď talianskeho chirurga, ktorý sa nachádza v epicentre nákazy koronavírusu. Opisuje v ňom celú situáciu, ale aj to, že už nerozlišujú pediatrov, chirurgov, ortopédov, pomáha, kto môže.

Celé znenie listu má tri strany, Slovenka Petra preložila dve strany. "Pamätám si nočnú spred týždňa, počas ktorej som zbytočne nezažmúril oko čakajúc na výsledky prvých odberov pre podozrenie na koronavírus. Čakal som telefonát z mikrobiológie a premýšľal, aké dôsledky by mal pozitívny výsledok pre nás a celú nemocnicu. Teraz s odstupom času mi to príde smiešne, ako som sa trápil pre jediný prípad po tom, ako vidím, čo nasledovalo," píše v liste chirurg Daniele Macchini.

"Takže, situácia je prinajmenšom dramatická. Nenapadajú mi iné slová. Táto vojna doslova explodovala a boje prebiehajú nepretržite deň noc. Jeden po druhom, prichádzajú na pohotovosť tí, ktorí mali smolu. Majú všetko, len nie bežne chrípkové prejavy. Už prestaňme opakovať, že ide len o trochu horšiu chrípku. Obyvatelia Bergama nechodia na pohotovosť, keď majú soplík a dokazujú to aj teraz. Dodržiavajú všetky pokyny: týždeň doma alebo desať dní doma s horúčkou a bez vychádzania z domu, aby nikoho nenakazili, ale potom to už skrátka nezvládajú. Majú problém dýchať a potrebujú kyslík. Farmakologická pomoc pre tieto prípady je minimálna. Priebeh závisí od stavu organizmu. My ho môžeme podržať, keď to sám nezvláda a dúfať, že organizmus si s vírusom poradí viacmenej sám, povedzme si pravdu. Antivirotiká sú v skúšobnej fáze pre tento vírus a my sa učíme deň po dni, ako reaguje," dodáva.

Ďalej vysvetľuje, že klasická chrípka, okrem toho, že postihne oveľa menej ľudí v priebehu pár mesiacov, sa skomplikuje menej často. A to len v prípade, keď vírus prelomí ochrannú bariéru v našich dýchacích cestách a dovolí baktériám, ktoré za normálnych okolností osídľujú horné dýchacie cesty, aby napadli priedušky a pľúca a spôsobili tak najťažšie stavy. Covid 19 spôsobuje banálnu chrípku mnohým mladým ľuďom, ale mnohým seniorom (a nielen im) spôsobí ozajstný SARS, pretože sa dostane priamo do pľúcnych alveol a infekciou im znemožní normálne fungovanie. Respiračná insuficiencia (nedostatočnosť), ktorá z toho vyplýva, je často vážna a po niekoľkých dňoch hospitalizácie už kyslík podávaný pacientovi sám o sebe nestačí. 

"Už viac nie sme chirurgovia, urológovia, ortopédi, všetci sme lekári, ktorí sú zrazu súčasťou jediného tímu, na obranu pred tsunami, ktoré nás prevalcovalo. Prípady nakazených sa násobia, nové prípady pribúdajú v rytme 15-20 denne a všetci z toho istého dôvodu. Výsledky vzoriek teraz prichádzajú jeden po druhom: pozitívny, pozitívny, pozitívny," pokečuje Macchini.

V statuse sa píše, že služby už vlastne neexistujú, ani pracovná doba. Osobný život majú dočasne pozastavený. "Ja som pár mesiacov rozvedený, ale ubezpečujem vás, že som vždy urobil všetko pre to, aby som bol čo najviac so svojím synom aj po nočnej bez zažmúrenia oka a presúvajúc spánok na čas, keď nebudem so synom, ale teraz je to už dva týždne, čo dobrovoľne nevidím svojho syna ani svoju rodinu zo strachu z prenosu vírusu a zo strachu, že by som mohol nákazu preniesť aj na babku alebo príbuzných, ktorí už majú iné zdravotné problémy. Musím si vystačiť s fotkami svojho syna, ktoré si so slzami v očiach prezriem a s občasným videohovorom. Takže vás prosím, majte trpezlivosť s faktom, že dočasne nemôžete isť do divadla, múzea alebo do posilňovne," priznáva chirurg.

Na konci dodal, že sa musíme posnažiť byť nápomocní aj my. "My ovplyvňujeme život či smrť pár desiatok ľudí, vy tam vonku oveľa viac," píše sa na konci listu.

​Samosprávne kraje reagujú na výskyt koronavírusu po svojom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy