Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Taliansku pre koronavírus zaviedli karanténu pre celú krajinu. Rakúsko zakázalo Talianom vstup do krajiny
Zdielať na

V Taliansku pre koronavírus zaviedli karanténu pre celú krajinu. Rakúsko zakázalo Talianom vstup do krajiny

RÍM / Talianska vláda rozšírila mimoriadne opatrenia týkajúce sa koronavírusu platné pre celú krajinu. Tie zahŕňajú obmedzenia cestovania aj zákazy zhromažďovania sa.

​Premiér Giuseppe Conte nariadil ľuďom, aby ostali doma, o povolenie pre nevyhnutné cestovanie musia požiadať. Chodiť von by mali, len ak budú musieť ísť do práce alebo v naliehavých prípadoch. Uzavretie škôl a univerzít bolo predĺžené až do 3. apríla.

Pozastavené bude tiež konanie všetkých športových podujatí, vrátane futbalových zápasov najvyššej talianskej futbalovej ligy. Bude obmedzený pohyb osôb po celom Taliansku a zakázané verejné zhromaždenia. K obmedzeniu hromadnej dopravy by dôjsť nemalo, premiér však apeloval na to, aby ľudia vychádzali z domu čo najmenej.

Cieľom týchto opatrení je podľa neho chrániť najzraniteľnejších. "Už nemáme viac času," povedal v televíznom príhovore Conte. "Zaznamenali sme výrazný nárast prípadov nákazy a úmrtí. Celé Taliansko sa stáva červenou zónou," uviedol premiér.

"Chystám sa podpísať dekrét, ktorý by sme mohli zhrnúť do jednej vety. "Zostávam doma". Všetci sa musíme niečoho vzdať. Epidémiu zvládneme, keď prijmeme drastickejšie opatrenia k ochrane našich obyvateľov," vyhlásil ďalej Conte.

Ako talianska vláda uviedla "drastické" opatrenia by mali platiť do 3. apríla pre región Lombardska a 14 ďalších provincii v ďalších regiónoch. Opatrenia, na základe ktorých by ľudia nemali opúšťať uvedené oblasti, sa dotknú približne 16 miliónov ľudí, čo zodpovedá asi štvrtine talianskej populácie.

Sprísnené opatrenia premiér oznámil krátko po tom, čo civilná ochrana oznámila najnovšie údaje ohľadom šíriaceho sa koronavírusu. Taliansko za posledných 24 hodín zaregistrovalo 97 nových úmrtí na koronavírus nového typu. Počet obetí epidémie koronavírusu stúpol v pondelok v Taliansku z 366 na 463. Ide tak o najviac zasiahnutú krajinu po Číne. Počet prípadov nákazy sa vyšplhal v porovnaní s nedeľou o 24 percent na 9 172, ukazujú oficiálne štatistiky. Prítomnosť vírusu už potvrdili vo všetkých 20 talianskych regiónoch.

Rakúsko zakázalo Talianom vstup do krajiny

Pre šíriaci sa koronavírus Rakúsko zakázalo vstup talianskym občanom do krajiny. Výnimku dostanú len tí, ktorí predložia lekárske potvrdenie o bezinfekčnosti. Na tlačovej konferencii to v utorok oznámil rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Ako ďalej uviedol, úrady zorganizujú návrat Rakúšanov z Talianska domov. Tieto osoby ale budú musieť ísť do dvojtýždňovej karantény. Kurz oznámil aj ďalšie opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Od pondelka sa uzavrú všetky univerzity a ďalšie vysoké školy a do začiatku apríla sa nesmú konať žiadne väčšie spoločenské podujatia.

Na celom svete sa novým koronavírusom, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19, nakazilo už takmer 114-tisíc ľudí. Vyše 4 000 ich ochoreniu podľahlo, prevažná väčšina v Číne.

Slovenka Monika, žijúca v pri Miláne, potvrdzuje, že život v krajine sa od základov zmenil. Pozrite si celý rozhovor Moniky, ktorá býva v červenej zóne TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy