Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Česko má 58 nakazených koronavírusom. Prijali prísne bezpečnostné opatrenia
Zdielať na

Česko má 58 nakazených koronavírusom. Prijali prísne bezpečnostné opatrenia

Archívna reportáž

PRAHA / V Česku pribudli ďalšie prípady nákazy koronavírusom. Kým po víkende ich bolo 32, v utorok ich celkový počet je už viac ako 50. Pre nové prípady u našich susedov zasadla bezpečnostná rada štátu , ktorá oznámila nové bezpečnostné opatrenia. Ministerstvo zdravotníctva od 7. marca nariadilo povinnú dvojtýždennú karanténu Čechom aj cudzincom po návrate z Talianska, ktorí trvalo alebo prechodne žijú, alebo pracujú v Českej republike. Nariadenie sa ale netýka niektorých vodičov a pilotov. Česi doposiaľ urobili testy na koronavírus takmer 2000 ľudom s podozrením na nový typ koronavírusu.

Česká republika hlási už 58 nakazených novým typom koronavírusu COVID- 19. Výskyt nových prípadov potvrdil minister zdravotníctva Adam Vojtěch (za ANO). Dva nové prípady pribudli cez noc a taktiež majú väzbu na severné Taliansko. Počas dňa ich ale pribudlo viac ako 10, čo je zatiaľ najväčší nárast potvrdených prípadov v Česku. 

Testy v pondelok odhalili prvého pacienta, u ktorého nie je známy zdroj infekcie. Štát sa preto rozhodol nakúpiť väčší objem testov, ktoré majú odhaliť infekciu do 29 minút. 

Český  premiér Andrej Babiš v utorok ráno preto zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady štátu. Po rokovaní rozhodli, že od utorka 18.00 hodiny zakážu akcie nad 100 účastníkov. Od stredy, 11. marca sa zruší vyučovanie na všetkých základných, stredných  a vyšších odborných školách. Informoval o tom Babiš po zasadnutí bezpečnostnej rady s odkazom na vývoj šírenia koronavírusu v Európe. 

Vysoké školy majú podľa Babiša postupovať podľa zákona, ktorým sa riadia. V Česku zatiaľ k zatvárania barov, reštaurácii, nákupných centier nedôjdeK novým opatreniam patrí aj zákaz návštev na lôžkových oddeleniach nemocníc a v domovoch pre seniorov, s výnimkou oddelenia pre deti a rodičky. Zákaz sa netýka tiež hospicov. 

Česi sa môžu z Talianska vrátiť domov

Českí občania sa z Talianska späť do krajiny môžu vrátiť, a to aj napriek karanténe, ktorú Taliani zaviedli. Tá od utorka, 10. marca platí pre celú krajinu. O možnosti vrátiť sa informovalo české ministerstvo zahraničia. 

České ministerstvo zahraničia neodporúča cestovať do Talianska, a aby štát prestal vydávať víza ľuďom v Iráne.

Hraničné kontroly pokračujú 

Policajti na vybraných desiatich hraničných priechodoch na juhu, západe krajiny za posledných 24 hodín skontrolovali viac ako 35 tisíc vozidiel, pričom 65 áut odstavili, pretože mali podozrenie na koronavírus. 

"Národné referenčné laboratórium hlási dnes ráno 2 pozitívne výsledky na koronavírus. Celkovo sme za celú republiky doteraz otestovali 1193 pacientov, u 40 sa choroba potvrdila," informoval minister zdravotníctva. 

 Hasiči na hraniciach zmerali teplotu viac ako 9000 ľuďom, do karantény putovalo 6 osôb, oznámila polícia na twitteri. 

Prvé tri prípady nákazy koronavírusom v Česku testy odhalili pred 3 týždňami v nedeľu. Niektoré prípady majú aj väzbu na americký Boston. 

Priebeh choroby je podľa dostupných informácií u všetkých týchto nakazených, mierny. Niektorí nemajú takmer žiadne ťažkosti. Väčšina chorých už je v domácej karanténe, ktorej zdravotníci začali dávať prednosť, aby zostali nemocničné lôžka voľné pre ľudí s prípadným vážnym priebehom choroby. Do jednotlivých krajov sa postupne rozšírila možnosť domáceho odberu vzoriek pre testovanie. 

Prvé prípady sa potvrdili aj na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy