Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Česko potvrdilo prvé prípady koronavírusu. Nakazení sú dvaja Česi a Američanka
Zdielať na

Česko potvrdilo prvé prípady koronavírusu. Nakazení sú dvaja Česi a Američanka

Archívna reportáž

PRAHA / V Česku sú traja ľudia s potvrdenou nákazou koronavírusu. Dvaja pozitívne testovaní sú v Prahe v nemocnici Na Bulovce, jeden v Ústí nad Labem, oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Dvaja pozitívne testovaní v Prahe sú Čech a Američanka. Tretí, taktiež Čech, je hospitalizovaný v Ústí nad Labem.

Adam Vojtěch, minister zdravotníctva pre idnes.cz povedal: "Všetky prípady sú na infekčnom oddelením. Pokiaľ ide o Bulovku, tu je to muž ročník 1952, ktorý bol na univerzite v Udine na konferencii. Po návrate bol v domácej karanténe. U jedného z talianskych kolegov bol potvrdený COVID-19, z tohto dôvodu bolo urobené vyšetrenia. To bolo pozitívne. Priebeh nie je nijako závažný."

Na pražskej Bulovce je hospitalizovaná tiež Američanka, ktorá študuje v Miláne. "Je to slečna zo Spojených štátov amerických, ročník 1999, ktorá študuje v Miláne. Išla ako turistka do Prahy, zhoršil sa jej stav. Bola vyšetrená v Motole, všetko prebehlo tak, ako má," uviedol Vojtěch s tým, že žena následne bola prevezená do nemocnice. Minister zdravotníctva dodal, že cestovala spoločne s kamarátkou z Ekvádoru. Pri nej bol však test negatívny. "Budeme ho opakovať," dodal Vojtěch.

V Masarykovej nemocnici v Ústí nad Labem leží tiež muž, ročník 1976. "Ide o Čecha, ktorý bol na dovolenke v Taliansku v Benátsku, v rizikovom regióne," uviedol Vojtěch s tým, že muž bol na lyžiarske dovolenke spoločne s rodinou - manželkou a štyrmi deťmi. Tí sú v domácej karanténe, zatiaľ sú bez príznakov.

Vykonané testy u troch osôb teraz preskúma laboratórium v ​​Berlíne. Vojtěch zároveň dodal, že u všetkých troch osôb sa teraz zisťuje, s kým boli v kontakte. "Teraz robíme všetko preto, aby riziko ďalšieho šírenia nákazy bolo minimálne."

Ľudia by mali podľa Vojtěcha zvážiť cesty do rizikových regiónov, pokiaľ nie sú nevyhnutné. "Riziko existuje. Ak to nie je nevyhnutné, ľudia by do severného Talianska nemali jazdiť," uviedol. Minister zároveň odmietol akékoľvek kontroly na hraniciach na hraniciach. "Opatrenia na hraniciach by boli neefektívne. Technicky si to ani nedokážem predstaviť, viedlo by to k kilometrovým frontám. V túto chvíľu si nemyslím, že je na mieste robiť akékoľvek hraničnej kontroly. "

Súvisiace články

Najčítanejšie správy