Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Koloseu budú opäť bojovať gladiátori
Zdielať na
Zahraničie

V Koloseu budú opäť bojovať gladiátori

Zdroj: Aaron Logan

Rím zvažuje návrat gladiátorských zápasov do Kolosea

"Namiesto konzervovania by sme mali historické pamiatky radšej zatraktívniť," tvrdí šéf archeologickej správy Ríma, v ktorého hlave sa myšlienka na vzkriesenie legendárnych zápasníkov zrodila.
      

Posledné známe gladiátorské zápasy sa v Ríme uskutočnili pred viac ako 1600 rokmi, k ich zániku prispel úradný zákaz, klesajúca popularita a finančné problémy upadajúceho rímskeho impéria.
      

V okolí Flaviovského amfiteátra, ktorý je dnes všeobecne známy pod názvom Koloseum, možno gladiátorov - mužov aj ženy stretnúť aj dnes.
      

Títo moderní potomkovia starorímskych zápasníkov vybavení replikami mečov, oštepov a brnení však už nebojujú v aréne. Namiesto toho pózujú na fotografie pre turistov, počítajú zarobené drobné a voľné chvíle si krátia telefonovaním z mobilov.
      

Archeológ Broccoli má však inú, ako sám tvrdí "menej prízemnú" predstavu. Vo vnútri Kolosea by malo vyrásť špeciálne pódium, na ktorom by sa po večeroch konali simulované zápasy gladiátorov.
      

Súboje v aréne by sprevádzalo čítanie z diel klasických latinských básnikov, objasnil Broccoli pre dnešné vydanie denníka La Repubblica. O tom, či sa projekt skutočne zrealizuje, však musia rozhodnúť rímske úrady.
      

Broccoliho návrh s nadšením privítal Sergio Iacomoni, ktorý vedie školu pre gladiátorov neďaleko Ríma. "Máme všetko, čo treba: históriu, zbrane, kostýmy aj súperenie, všetko okrem násilia," vysvetlil Iacomoni.

Zdielať na

Najčítanejšie správy