Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Orbán varuje pred ďalšou utečeneckou vlnou. Preveriť hranice Schengenu prišiel Pellegrini osobne
Zdielať na

Orbán varuje pred ďalšou utečeneckou vlnou. Preveriť hranice Schengenu prišiel Pellegrini osobne

MAĎARSKO/SRBSKO/SLOVENSKO / Slovenský premiér sa vo štvrtok so svojím maďarským kolegom prechádzali po prísne stráženej maďarsko-srbskej hranici. A aj keď si Peter Pellegrini a Viktor Orbán pozvali novinárov, nakrúcať tam nesmeli. Kamery mohli snímať iba delegáciu. A to z bezpečnostných dôvodov, keďže priestor monitorujú drony a iné sledovacie zariadenia.

Viktor Orbán, ktorý nie je u Európskej únie veľmi obľúbený, už niekoľko mesiacov upozorňuje, že utečenecká vlna opäť rastie. Tentokrát hovorí o niekoľko stotisíc utečencoch, ktorí by mohli prejsť schengenskú hranicu. Svoje varovanie opiera o štatistiku z posledných štyroch týždňov, kedy na maďarskú časť spoločnej hranice prišlo okolo 5 000 migrantov. "Keď ste vy s kamerami, vpredu vidieť deti a ženy. Ale keď odídete, tak zistíme, že 95 percent tvoria muži vo veku vojakov," upozornil premiér Orbán. 

Orbán tvrdí, že práve preto sa ochrana hranice musí ešte sprísniť, v čom má Maďarsku pomôcť aj Slovensko. "Je to jednak nasadením fyzickej sily, to znamená, že našich skúsených policajtov, ktorí pracujú na hraniciach. Samozrejme máme aj materiálno-technické zabezpečenie, ktoré vieme poskytnúť v prípade potreby, ak by skutočne nastala väčšia migračná vlna, väčší tlak na túto južnú hranicu Maďarska," ubezpečila ministerka vnútra Denisa Saková. "Ale kľudne môžete hovoriť o stovkách policajtov a desiatkach techniky, ktorá by bola poskytnutá maďarskej polícii," doplnil premiér Pellegrini. 

Pričom ministerka vnútra pripomenula, že v minulosti táto spolupráca priniesla odhalenie dvoch nelegálnych tunelov popod hranicou. "Slovensko sa vzorne stará o svoju východnú hranicu s Ukrajinou, ktorú perfektne stráži a ktorú vybavilo najmodernejšou technológiou. Ale južná hranica, tu sme odkázaní na pomoc a spoluprácu s Maďarskou republikou," skonštatoval Pellegrini. 

A to aj vďaka plotom na hraniciach s Chorvátskom a Srbskom, ktoré, rovnako ako protimigrantskú politiku Orbána, kritizuje Európska únia. "Aj iní stavali ploty a dostali peniaze. Nás stáli miliardu a nedostali sme nič," uviedol Orbán. 

Peter Pellegrini: Slovensko by malo svoj podpis spod Istanbulského dohovoru stiahnuť. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy