Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rezort zahraničia upozorňuje Slovákov, ktorí cestujú do Číny. Vírus sa rozšíril do ďalších krajín
Zdielať na

Rezort zahraničia upozorňuje Slovákov, ktorí cestujú do Číny. Vírus sa rozšíril do ďalších krajín

Archívna reportáž

ČÍNA/SLOVENSKO /  Ministerstvo zahraničných vecí odporúča Slovákom zvážiť nevyhnutnosť vycestovania do provincie Hubei v Číne. Koronavírus sa už rozšíril do viacerých okolitých krajín a nakazené sú ním stovky ľudí, minimálne 26 ich už zomrelo. Jednotlivé mestá v Číne už prijali špeciálne opatrenia. Zatiaľ nie je známe, či sa v krajine nachádzajú aj Slováci, ktorí potrebujú pomoc.

"Nový druh ochorenia je prenosný z človeka na človeka, môže sa šíriť vzduchom a pribúdajúce smrteľné prípady v Čínskej ľudovej republike potvrdzujú jeho epidemiologické znaky. V meste Wuhan boli zavedené prísne zdravotnícke kontroly, dopravné a administratívne obmedzenia a karanténa bola rozšírená aj na ďalšie mestá tejto provincie," informuje rezort zahraničných vecí.

Ministerstvo upozorňuje Slovákov, aby dodržiavali počas pobytu v Číne osobnú hygienu vrátane umývania rúk ako aj hygienu potravín a vystríhali sa kontaktu so živými zvieratami.

Slováci v prípade núdze môžu nepretržite kontaktovať pohotovostný mobil Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Pekingu: +8613911792084 alebo Honorárny konzulát Slovenskej republiky v Hongkongu: +85224844568. V prípade núdze môžu kontaktovať aj číslo diplomatickej služby MZV v Bratislave +421 2 5978 5978. Prípadne využiť aplikáciu Svetobežka, ktorá sa dá stiahnuť pre zariadenia s IOS alebo Androidom.

Stavajú nemocnicu pre nakazených

V stredočínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa začal šíriť nový koronavírus, budujú nemocnicu zameranú na liečbu pacientov, ktorí sa ním nakazili. Správa mesta v piatok oznámila, že daná nemocnica bude v štýle zariadenia, ktoré postavili v Pekingu počas epidémie syndrómu akútneho respiračného zlyhania -SARS z rokov 2002 - 2003, a bude mať kapacitu tisíc lôžok. Dokončiť by ju mali 3. februára.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom podľa čínskej Národnej zdravotnej komisie stúpol na 830, pričom väčšina z nich je z Wu-chanu alebo má s mestom nejaké spojenie. Vírus hlásia aj z Hongkongu či Macaa. Dostal sa aj do USA, Japonska, Thajska, Južnej Kórey, Taiwanu, Singapuru a Vietnamu. Celkovo zomrelo v dôsledku vírusu 26 ľudí, pričom dve úmrtia sú už mimo provincie Chu-pej.

Uzatvorené mestá

Čínske úrady v snahe zabrániť šíreniu vírusu uzavreli najmenej osem miest, ktoré majú dovedna zhruba 25 miliónov obyvateľov. Okrem Wu-chanu, kde už uzávierka trvá druhý deň, sú to susedné mestá v provincii Chu-pej, a to E-čou, Chuang-kang, Čch'-pi, Čchien-ťiang, Č'-ťiang, Ťing-men a Sien-tchao. Ako dlho budú uzávierky trvať, úrady neuviedli.

Po celej Číne úrady prijímajú preventívne opatrenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy