Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ukrajinský premiér podal demisiu. Na verejnosť vyšla nahrávka, v ktorej ohováral prezidenta
Zdielať na

Ukrajinský premiér podal demisiu. Na verejnosť vyšla nahrávka, v ktorej ohováral prezidenta

KYJEV / Ukrajinský premiér Oleksij Hončaruk podal demisiu. Stalo sa tak pár dní po tom, čo sa na verejnosť dostala nahrávka, v ktorej hovorí, že prezident Volodymyr Zelenskyj nevie nič o ekonomike.

Hončaruk v piatok na sociálnej sieti oznámil, že svoju rezignáciu už predložil Zelenskému. "Ujal som sa tejto funkcie, aby som realizoval prezidentov program. Je pre mňa príkladom transparentnosti a slušnosti," napísal Hončaruk. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že chce "rozohnať všetky pochybnosti" o jeho rešpekte a dôvere k prezidentovi.

​Inkriminovaná nahrávka, na ktorej sa zdá, že Hončaruk kritizuje Zelenského vedomosti o ekonomike, sa dostala na verejnosť začiatkom týždňa. Hončaruk trvá na tom, že nie je pravdivá. Vyjadril sa o nej, že je kompiláciou "fragmentov z nahratých vládnych stretnutí", a z jej zverejnenia obvinil bližšie neidentifikované "vplyvné skupiny".

Vo štvrtok poslanci z opozičnej strany Opozičná platforma - Za život požadovali Hončarukovu rezignáciu, pričom tvrdili, že on a jeho kabinet diskreditujú ukrajinského prezidenta a zhoršujú hospodársku krízu v krajine. Členovia vládnucej strany Sluha ľudu trvali na tom, že na jeho odstúpenie neexistuje dôvod.

O prijatí Hončarukovej demisie musí ešte hlasovať parlament.

Pozrite si archívnu reportáž o ukrajinskom prezidentovi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy