Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ruská vláda podala demisiu. Putinov návrh na zmenu ústavy sa nestretol s pochopením
Zdielať na

Ruská vláda podala demisiu. Putinov návrh na zmenu ústavy sa nestretol s pochopením

Archívna reportáž

Erdogan sa dohodol s Putinom:

MOSKVA / V reakcii na zmeny ústavy, ktoré predostrel ruský prezident Vladimír Putin, rezignovala vláda v Moskve na čele s premiérom Medvedevom. Prezidentov návrh podľa Medvedeva predstavuje významný zásah do fungovania krajiny a rovnováhy moci.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev v stredu oznámil demisiu svojej vlády. Podľa agentúry TASS vyhlásil, že považuje za správne podať demisiu kabinetu na pozadí návrhu ústavných zmien, ktoré predložil prezident Vladimir Putin. Ten podľa agentúry Interfax uložil existujúcej vláde plniť svoje povinnosti do vymenovania nového kabinetu.

Prezidentov návrh podľa Medvedeva predstavuje významný zásah do fungovania krajiny a rovnováhy moci. "V tomto kontexte je zjavné, že ako vláda musíme poskytnúť prezidentovi našej krajiny možnosť prijať všetky potrebné rozhodnutia," povedal premiér.

Prezident Vladimir Putin v stredu navrhol prijať zmeny v ruskej ústave, ktoré schvaľovali občania v referende. V posolstve o stave krajiny tiež povedal, že Rusko by malo zostať prezidentskou republikou, navrhol však posilniť úlohu poslancov pri utváraní vlády. Putinove slová si experti vyložili ako signál, že začali prípravy na odovzdanie moci po vypršaní prezidentovho mandátu v roku 2024, akokoľvek budúce usporiadanie zostáva nejasné.

Putin na schôdzke s členmi odstupujúci vlády ponúkol jej doterajšiemu predsedovi Dmitrijovi Medvedevovi novú funkciu podpredsedu bezpečnostnej rady štátu, aby sa v budúcnosti venoval bezpečnosti a obranyschopnosti krajiny. V rade, ktorej Putin predsedá, bol premiér doteraz jedným z jedenástich stálych členov.

Dopyt po zmenách 

"V spoločnosti je jasný dopyt po zmenách," povedal prezident v úvode svojho 16. posolstva. V ňom podrobne hovoril aj o opatreniach na podporu rodín a pôrodnosti alebo o boji proti chudobe."Bolo to najdrahšie prezidentovo posolstvo," povedal novinárom exminister financií Alexej Kudrin, ktorý teraz stojí na čele štátnych kontrolórov. Odhadol, že splnenie navrhnutých opatrení si vyžiada až 500 miliárd rubľov ročne. 

Najchudobnejšie rodiny budú od 1. januára 2020 dostávať 5 500 rubľov  na dieťa. Od budúceho roka sa táto suma zvýši v priemere na 11 000 rubľov, konkrétna suma bude závisieť od regiónu, kde dotyční žijú. Vyplácanie dávok by u najchudobnejších rodín malo pokračovať až do dosiahnutia siedmich rokov veku dieťaťa.

Program materského kapitálu, ktorý ženy v Rusku zatiaľ dostávajú pri narodení druhého dieťaťa, sa predĺži najmenej do konca roka 2026 a od tohto roka sa bude vyplácať už pri narodení prvého potomka. Teraz ide čiastku 466 000 rubľov. Pri narodení druhého dieťaťa sa materský kapitál zvýši o ďalších 150 000 na 616 000 rubľov. Mladá rodina by tak podľa prezidenta mala mať k dispozícii sumu pokrývajúcu vo väčšine regiónov cenu polovice bytu či menšieho domu. 

"Dokonca ani v časoch Sovietskeho zväzu sa to nerobilo," vyhlásil prezident a oznámil, že všetci žiaci prvých štyroch ročníkov budú v školách dostávať teplú stravu bezplatne. Zvýšiť sa má aj počet študentov zo sociálne slabých vrstiev na univerzitách.

Hodinový prejav 

Vo viac ako hodinovom vystúpení Putin tiež sľúbil skoncovať s výpadkami dodávok dôležitých liekov v lekárňach, zabezpečiť bezplatný prístup k sociálno významným serverom na internete - bez ďalšieho spresnenia týchto portálov - či zriadiť najväčšie dokumentárny stredisko o druhej svetovej vojne, ktoré by budúcim generáciám zachovávalo pamäť o víťazstve Rusov. A tiež by čelilo "pokusom o prepisovanie dejín".

"Chcem zdôrazniť prvýkrát v dejinách, odkedy existujú jadrové rakety, vrátane sovietskeho obdobia a novšej doby, nikoho nedobiehame, ale naopak, iné popredné štáty sveta budú musieť vytvoriť zbrane, ktorými už Rusko disponuje," povedal ruský prezident. "Nikoho neohrozujeme a nesnažíme sa ani vnucovať svoju vôľu," uistil.

Rusko podľa prezidenta nebude prijímať novú ústavu, sám ale navrhol niekoľko zmien, a to tak, aby mala v Rusku ústava vždy prednosť pred medzinárodným právom a aby zakazovala ľuďom v kľúčových funkciách, vrátane hlavy štátu, cudzie občianstvo. Štátna duma, teda dolná komora ruského parlamentu, by mala mať podľa Putina hlavné slovo pri výbere predsedu ruskej vlády, podpredsedov vlády, aj členov vlády. Jej nominácia by hlava štátu nemohla odmietnuť. V ústave by tiež malo byť zakotvené, že minimálna mzda nesmie byť menšia ako životné minimum a že sa penzie pravidelne zvyšujú kvôli inflácii. 

"Hlavné sú záujmy Ruska," zdôraznil Putin. "Rusko, to sme my," dodal a povedal, že nemá na mysli len prítomných v sále, ale všetkých občanov. Prípadné ústavné zmeny by preto podľa neho malo potvrdiť referendum.

Plyn naďalej potečie. Rusko a Ukrajina podpísali dohodu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy