Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podnikateľ z Popradu skončil v thajskom väzení. Jeho zadržanie má súvisieť s drogovou trestnou činnosťou
Zdielať na

Podnikateľ z Popradu skončil v thajskom väzení. Jeho zadržanie má súvisieť s drogovou trestnou činnosťou

POPRAD / Pred niekoľkými dňami zadržali v Thajsku slovenského podnikateľa. Jeho zadržanie má súvisieť s drogami. Podarilo sa nám spojiť s jeho blízkou osobou a pýtali sme sa aj na Ministerstve zahraničných vecí.

O tom, čo sa v ďalekej krajine skutočne stalo, je len veľmi málo informácií. Ministerstvo zahraničných vecí sa priamo k tomuto prípadu odmietlo vyjadriť. Dôvodom má byť ochrana osobných údajov zadržaného. 

Nám sa ale podarilo spojiť s blízkou osobou zadržaného, o tom, čo sa stalo, vôbec nevedela. Dozvedela sa to od nás, nikto ju neinformoval ani nekontaktoval. Neskôr sa nám opäť ozvala, hovoriť na kameru ale nevládala.

Stanovisko poslala cez právnika mailom. "Z dôvodu, že v súčasnosti nie sú známe všetky okolnosti prípadu, rodinní príslušníci zadržaného sa obrátili na svojho právneho zástupcu - advokátsku kanceláriu, ktorá v súčinnosti s thajskými zástupcami podniká nevyhnutné právne kroky na zistenie skutkového stavu, ako aj ochrany práv zadržaného," píše sa v ňom. 

Aj ministerstvo zahraničných vecí má viacero možností, ako pomôcť. "Zastupiteľský úrad zistí, ak si to situácia vyžaduje, že či zaobchádzanie so zadržiavanou osobou spĺňa aspoň medzinárodne zadefinované minimum," vysvetlil hovorca MZV Juraj Tomaga. 

Či sa tak deje aj v prípade zadržaného Popradčana, sme sa ale nedozvedeli. Blízki sa o svojho zadržaného príbuzného oprávnene boja, v Thajsku sú totiž za niektoré činy veľmi prísne tresty.

No a tie naše ministerstvo zahraničných vecí ovplyvniť nemôže. "Zastupiteľský úrad v žiadnom prípade nemôže zasahovať do vyšetrovania, žiadať o anulovanie trestu alebo zasahovať do súdneho procesu," dodal Juraj Tomaga. 

Slovákovi obžalovanému z teroristického útoku hrozí 6 a pol roka väzenia. On dúfa, že Vianoce strávi doma: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy