Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Budú Česi sexovať od štrnástich?
Zdielať na
Zahraničie

Budú Česi sexovať od štrnástich?

Česká verejnosť najmä rodičia a sexuológovia sú pobúrení novým zákonníkom o pohlavnom styku

Zákon musí ešte schváliť senát a podpísať prezident Česka. Zníženie vekovej hranice pravdepodobne podpíše. V prípade, že tak urobí, pohnevá si tých, ktorí považujú zmenu v zákone za nesprávnu. Zákon síce netvrdí, že súložiť od
štrnástich je vhodné, ale prestáva postihovať ľudí, ktorí dieťa v tomto veku donútia k sexu.

"Nemôžem pochopiť, ako to mohlo prejsť. Zdá sa mi to úplne nemiestne. Nechápem, ako môže niekto podhodiť štrnásťročné deti aj deviantom," rozčúlil sa sexuológ a europoslanec za ODS Jaroslav Zvěřina. Podobný názor mali všetci sexuológovia, ktorých oslovila MF Dnes.

Havlíčkobrodská sexuologička Želmíra Herrová, na oddelení, ktorej sa liečia muži odsúdení za sex s mladými dievčatami, považuje zmenu za katastrofu. Podľa nej je 15. rok citlivým obdobím, keď sa dieťa učí hľadať si partnera.
 
Znepokojený je i sexuológ Petr Weiss. "Nevidím dôvod, prečo by sa mal sex spájať s trestnou zodpovednosťouťou. Ľudia, ktorí začínajú so sexom veľmi skoro, majú sklon k rizikovému správaniu. Striedajú častejšie partnerov a nestarajú sa toľko o antikoncepciu," povedal.

Podľa prieskumov majú mladí Česi prvý sex medzi 17. a 18. rokom a tých, ktorí majú sex skôr, je len pár. Priemerný vek je 18 rokov, pričom muži začínajú so sexom skôr ako ženy.  "Úchyláci a pedofili sa už môžu tešiť na to štrnásťročné mäsko. Dúfam, že to Senát ešte opraví," dúfa Jaroslav Zvěřina.

Autori zmeny v zákone si naopak myslia, že tvrdenia odborníkov sú nepravdivé. Argumentujú pri tom situáciou v iných európskych štátoch, kde nie je sex so štrnásťročnými trestný. "V Nemecku sa napríklad žiadni pedofili na štrnásťročných nehrajú," tvrdí poslanec Radim Chytka z ODS, ktorý zmenu presadil. Jeho názor potvrdzuje aj hlavný autor zmeny zákonníka sudca Najvyššieho súdu Pavel Šámal. 

Na Slovensku politici rozhodli, že za svoje správanie budú trestať aj štrnásťročných. Ochutnať prvý sex môžu však až v pätnástich. "Pokiaľ budú mať medzi sebou pohlavný styk štrnásťroční, tak im nič nehrozí," povedal Maroš Foltány z ministerstva spravodlivosti. Ten, kto však 14-ročného sexuálne zneužije, môže skončiť pred súdom.

Osud trestného zákonníka je v rukách poslancov. Tí o ňom budú hlasovať v decembri. Najväčší problém budú mať so znížením "sexuálnej" vekovej hranice senátori z KDU-ČSL. Prezident sa k nemu zatiaľ nechce vyjadriť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy