Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lekári v nemocnici neďaleko Prahy posielajú pacientov domov. Systém zostal ochromený
Zdielať na

Lekári v nemocnici neďaleko Prahy posielajú pacientov domov. Systém zostal ochromený

BENEŠOV / Prevádzku Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov ochromil kryptovírus, ktorý napadol počítačový systém nemocnice. Nefunguje žiaden prístroj, ani v laboratóriách, vykonávať sa tak nemôžu ani operácie. Pacientov posielajú do iných nemocníc a plánované operácie zrušili. Polícia teraz čaká na správu od útočníkov, ktorí by mohli žiadať peniaze za to, že nevymažú všetky odomknuté údaje.

Kryptovírus napadol nemocničný počítačový systém benešovskej nemocnice neďaleko Prahy, informáciu priniesol spravodajský web ČT24. . K útoku došlo v noci z utorka na stredu. Vedenie muselo zrušiť všetky plánované operácie, pretože vrátane počítačovej siete nefunguje žiaden laboratórny prístroj. Pacientov, ktorí prišli do nemocnice na vyšetrenie otáčajú vo dverách a posielajú ich do okolitých nemocníc. "Prosíme všetkých pacientov, ktorí nemusia bezpodmienečne navštíviť benešovskú nemocnicu, aby svoju návštevu odložili alebo sa obrátili na iné zdravotnícke zariadenie," vyjadril sa hovorca nemocnice Petr Ballek. 

Podľa slov hovorcu nemocnice Balleka IT špecialisti intenzívne pracujú na odstránení chyby. 

 V nemocnici aktuálne zasadá krízový štáb, o situácií bola informovaná aj záchranná služba a zdravotnícke zariadenia v okolí. 
Útočníci sa zatiaľ neozvali. Podľa policajtov si benešovskú nemocnicu vybrali náhodne.

Pozrite si reportáž o tragédií vo Fakultnej nemocnici Ostrava, muž zastrelil 6 ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy